Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Mai exact, este vorba de o copertină care acoperă scările de la intrarea în demisolul de vizavi de Biserica Catolică, a cărei construcţie a început fără autorizaţie, episcopia ortodoxă fiind sancţionată!

Demisolul Catedralei Episcopale din Caransebeș este din nou în atenția municipalității. După episodul din 2019, când mai mulți caransebeșeni, inclusiv edilul Felix Borcean, și-au exprimat nemulțumirea pentru plimbarea unui corp neînsuflețit prin centru până la capela de la demisol, acum a venit rândul unei construcții care, în opinia consilierului Valentin Dascălu (PSD), este neautorizată. Mai exact, e vorba de o copertină care acoperă scările de la intrarea în demisolul de vizavi de Biserica Catolică.

„Legat de construcția făcută ilegal de Episcopia Caransebeșului la catedrală, aș vrea să se consemneze că vreau pentru ședința viitoare să mi se prezinte procesul verbal de amendă pe care l-a întocmit organul de specialitate, respectiv Serviciul Urbanism al primăriei. Ceea ce se întâmplă sub nasul nostru mi se pare o sfidare la adresa locuitorilor municipiului Caransebeș. Nu se poate construi așa ceva fără autorizație de construcție, vă rog să mergeți să vedeți cum arată și ce s-a făcut”, a spus Dascălu în plenul ședinței consiliului local.

Episcopia Caransebeșului a explicat, însă, într-un comunicat de presă, motivele pentru care s-au realizat lucrările respective la demisol: vandalizare și încercări repetate de a se fura tabla și burlanele de cupru, asta deși catedrala se află în centrul civic, dar și lipsa unei canalizări pluviale în zona din proximitatea catedralei, o parte din apa de ploaie ajungând în demisolul catedralei.

„De la începutul acestui an, Episcopia desfășoară o investiție substanțială pentru amenajarea demisolului catedralei, care va putea găzdui evenimente culturale și educaționale în folosul comunității. Odată cu efectuarea acestor lucrări s-a impus o reamenajare corespunzătoare a accesului, în consens cu arhitectura neobizantină a catedralei episcopale. Astfel, s-a luat decizia ca fosta intrare în demisol să fie acoperită integral, pentru a evita acumularea scurgerilor de apă în demisolul, prin scările de acces. Pentru aceasta, Episcopia Caransebeșului a solicitat certificat de urbanism și este în lucru cu un proiect arhitectural executat de un specialist, în vederea autorizării, însă urgența intervenției a determinat echipa de constructori, cu consimțământul beneficiarilor, să înainteze cu lucrarea. Mai mult, părintele episcop Lucian a avut o întâlnire de lucru cu domnul city manager Florin Bogdea la demisolul catedralei, explicând concret necesitatea urgentării acestor lucrări, până la finalizarea documentației. Cu acest prilej s-a solicitat administrației locale identificarea unor soluții pentru colectarea apei pluviale din centrul civic și evacuarea acesteia în canalizarea orașului, întrucât la ora actuală se impune o astfel de lucrare pentru protejarea edificiilor centrale. Aducem la cunoștința opiniei publice că pentru aceste demersuri, Episcopia Caransebeșului a fost sancționată contravențional cu amendă, fiind somată să finalizeze documentația pentru autorizația lucrării. Intenția Episcopiei Caransebeșului nu a fost niciodată să sfideze locuitorii municipiului Caransebeș, așa cum s-a afirmat, întotdeauna fiind un partener social, cultural și educațional al urbei“, precizează reprezentanții Episcopiei Caransebeșului, amintind totodată că această instituție este mereu deschisă și invitând, în același timp, oricare consilier local interesat să constate lucrarea ei și impactul în societate.

JCS-Răzvan Mihalcea