Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În 2022, primarul Reșiței a fost ținut în suspans de tramvai și de reabilitarea unor blocuri. Cele mai mari emoții au fost legate de semnarea contractului pentru tramvai întrucât proiectul a fost inițiat în 2016, ulterior fiind întocmite o serie de documente, și abia în luna mai 2022 au demarat lucrările!

„Am vrut un constructor serios, care să facă această lucrare în timp util. Acum suntem în grafic și ritmul de lucru îmi dă speranța că va fi gata la timp. S-a lucrat pe aproape întregul tronson de 9 km și cred că la primăvară se vor vedea progrese foarte frumoase”, declara recent Ioan Popa.

În derulare sunt și proiecte de anvelopare de blocuri, despre care primarul se arată optimist că vor fi gata la timp, deși au apărut probleme la unele dintre ele. În privința lucrărilor de reabilitare a unităților de învățământ, singura problemă a apărut la grădinița de lângă Poșta Veche. Acolo au demarat lucrările, după care contractul a fost reziliat pentru că datele financiare nu mai corespundeau cu prețurile. Acestea însă au fost reactualizate, procedura de licitație este în derulare, iar termenul de finalizare este decembrie 2023.

Primarul s-a referit și la cele nouă proiecte pe PNRR semnate pe 20 decembrie, la care s-au adăugat altele a căror finanțare a parafat-o pe 30 decembrie. De asemenea, în 2022, au mai fost semnate proiectul de reabilitare/modernizare a căii ferate Timișoara-Reșița cu ramificația Voiteni-Stamora Moravița, unde primăria lucrează cu Metroul SA București, și proiectul de construire a unui nou spital județean, semnat împreună cu Consiliul Județean. Ioan Popa speră că în această perioadă va fi urcat pe SICAP proiectul tehnic și execuția telegondolei de pe Semenic, astfel încât, la finele lui 2023, aceasta să fie într-un stadiu avansat de realizare.

„În 2022 nu am semnat multe proiecte, pentru că suntem între ciclurile financiare. Pe 2021-2027, nu s-a semnat nimic pentru că POR acum lansează ghidurile. Dar avem semnate fișele de proiecte privind funicularul cu cele opt poduri pietonale, reabilitarea intracartier Micro 2, 3 și 4 care va schimba complet fața Govândariului și apa și canalizarea în stațiunea Secu. Aici vom face o aducțiune de apă de 9 km din Lend și vom veni cu canalizarea pe același traseu”, a încheiat Popa, mulțumind cetățenilor pentru înțelegerea acordată față de disconfortul creat de lucrările aflate în derulare în oraș.

JCS-Ionel Ivașcu