REȘIȚA – Artista Adina Ghinaci continuă tradiția expozițiilor la Direcția Județeană pentru Cultură. Cele 17 lucrări aflate zilele acestea pe simeze documentează o parte a frumuseților Banatului Montan, fiind vorba fie despre Reșița citadină, fie despre natură sau alte localități din județ!
Vrând-nevrând, expoziția de față devine un document istoric întrucât locuri precum podul copiilor din Reșița, pe care artista îl transpune în acuarelă, nu mai există. Așa cum nici podul de la Herculane nu va mai fi în felul cum îl arată artista, întrucât restaurarea lui probabil îi va da o altă înfățișare. În lucrări, se văd și personaje pe care le surprinde artista specialist în peisaj, fie el natural sau antropic.
„Poate ați privit cu mare admirație ce înseamnă albul, imacularea absolută pe care artista îl putea lăsa așa cum apare el pe hârtie. Dar a simțit nevoia să sublinieze albul pentru a-l reașeza în așa manieră încât să fie într-adevăr o culoare. Plasticienii nu acceptă că albul sau negrul sunt culori, dar ele devin culori prin vibrația pe care o transmit. Iar albul este cel mai vibrant și poate de aceea se vede pregnanța acestui alb. La fel culorile blânde, de toamnă, sunt o specialitate a artistei. Ele apar translatate dintr-o zonă mai închisă spre alta mai deschisă, dintr-un element de realitate imediată spre un moment al realității regândite ca fiind semnificativă pentru momentul pe care lucrarea îl surprinde”, s-a referit criticul de artă Ada Cruceanu la lucrările expuse.
De asemenea, se remarcă acuratețea cu care apare linia, care în acuarelă este foarte greu de menținut. Un exercițiu foarte bine realizat din modul cum este trasat conturul, fie că este un contur îndepărtat, dar aproape fix, sau un contur apropiat prin modul cum este redus aproape în totalitate. „Dinamica se realizează aproape în totalitate datorită felului cum culoarea realizează detașarea de obiectul pe care-l transformă în artă plastică”, a încheiat Ada Cruceanu.
Expoziția rămâne deschisă până la sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca, în luna octombrie, lucrările să fie expuse la Colegiul „Diaconovici-Tietz” care va sărbători 145 de ani de existență în zilele de 6 și 7 octombrie.
JCS-Ionel Ivașcu