Caraş-Severin, Romania

Interesant e faptul că despre examenul de maturitate din acest an încă se vorbeşte.

De parcă nu era suficient scandalul corectitudinii Bac-ului din 2008, observăm şi o scădere continuă a pregătirii elevilor. Astfel, este demn de remarcat progresul constant al „limbajului de messenger”, care tinde să devină o a doua limbă naţională – „Lipan stătea pe spate cu fatza în jos”. Din perla de mai sus am impresia că elevul respectiv nici nu e capabil să facă distincţia între spate şi faţă.

Cunoştinţele elevilor nu încetează să ne uimească – „Limba română are la baza latina bulgară, amestecată cu elemente de dacă”, la fel şi exactitatea informaţiilor lor – „În 1877 trupelor ruseşti li s-a permis să traverseze teritoriul României, împreună cu tancuri şi avioane”.

Şi dacă tot am pomenit de messenger, care are un rol primordial în viaţa adolescentului modern, un rol poate la fel de important îl au şi site-urile XXX. Drept dovadă… „Manole a pus-o pe Ana la zid şi a început să o lucreze”, „Poetul îşi aşteaptă iubita ca împreună să cutremure o barcă” sau „ Inima este cel mai important organ genital al omului”. Alte asemenea „sclipiri” par a fi opera unor copii de grădiniţă, nu a unor elevi care, culmea, au absolvit clasa a XII-a – „Călin ţine de mână mireasa care are părul lung de fericire”.

E clar că pe oricine citeşte astfel de expresii îl apucă râsul. Însă, situaţia e de plâns numai dacă ne întrebăm cum au reuşit asemenea personaje să ajungă să susţină examenul de Bacalaureat, având în vedere şi câteva procente record de promovabilitate (în jur de 95% în Caraş-Severin, bunăoară)?

Şi poate cea mai interesantă constatare, „Creierul este un organ oarecum indispensabil capului”, nu este chiar o perlă. Drept dovadă că destui dintre elevii români pot să trăiască liniştiţi şi fără povara inutilă a materiei cenuşii.

Nina Curiţa

[email protected]