Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Rotary Club Reşiţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, organizează în această săptămână proiectul „Dinţi frumoşi, copii sănătoşi“.

Prima zi de educaţie sanitară s-a desfăşurat luni, 9 noiembrie, la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Reşiţa. În cadrul acestei acţiuni, elevii de clasa I au fost informaţi cu privire la modalitatea corectă de periere a dinţilor, au primit fişe educative tematice, periuţe şi pastă de dinţi, iar dinţii lor au fost verificaţi de un specialist care le-a oferit sfaturi personalizate. Acţiunea continuă miercuri, 11 noiembrie, în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ iar joi, 12 noiembrie, specialiştii vor merge la Centrul de Zi Maria.

Proiectul „Dinţi frumoşi, copii sănătoşi“ are la bază mai multe activităţi de conştientizare a copiilor şi a părinţilor privind necesitatea unei igienei orale. Necesitatea unui astfel de proiect este confirmată de statisticile care arată o deficienţă gravă in igiena dentară a copiilor din România: doar 1/3 dintre copiii cu vârste între 10 şi 14 ani folosesc periuţa de dinţi, in timp ce consumul pastei de dinţi la copiii cuprinşi in acelaşi segment de vârstă este de numai 38ml/an.

Organizatorii consideră că acest Program Naţional de Prevenţie, Educare şi de Profilaxie Orală pentru Copii ar putea conduce la diminuarea costurilor serviciilor medicale stomatologice, o mai bună alocare de fonduri şi finanţare eficientă a sistemului de sănătate din România. Acest program naţional beneficiază de susţinerea Ambasadei Suediei, firmei Colgate-Palmolive, Societăţii de Profilaxie şi Educație Dentară din România, precum şi a Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova şi RC Molndal – Suedia. Fondurile şi materialele utilizate sunt rezultatul donaţiilor companiei Colgate-Palmolive şi ale membrilor Cluburilor Rotary din România şi Suedia.