Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând cu data de 16 ianuarie, Ministerul Educaţiei a intrat în parteneriat cu Discovery Channel pentru susţinerea educaţiei ştiinţifice şi utilizarea resurselor de tip nou în şcoli.

Acest parteneriat nu implică nici un cost pentru Ministerul Educaţiei. În cadrul proiectului Discovery Channel se prezintă de luni până vineri de la ora 14.00, o oră de programe educaţionale adaptate pentru clasele V-XII. Luni elevii vor rezolva probleme matematice, marţi este ziua dedicată chimiei, miercuri tinerii vor afla informaţii utile din lumea biologiei, joi vor fi difuzate programe informative din domeniul fizicii, iar vinerea este ziua dedicată altor tipuri de ştiinţă. Fiecare program va fi reluat a doua zi de la ora 8.00 precum şi sâmbăta şi duminica de la aceeaşi oră. Conţinuturile sunt special gândite pentru România, Astfel încât să existe o corespondenţă între ceea ce fac elevii la şcoală, lecţiile propriu-zise şi ceea ce văd pe ecran.

Simultan pe site-ul www.scoala.discovery.ro se vor găsi toate materialele complementare fiecarei emisiuni, pentru profesori, elevi şi părinţi. După cum ne-a declarat insp. şc. gen. prof. Adrian Doxan, această iniţiativă a ministerului este menită să întărească efectul mijloacelor tradiţionale ale învăţării şi nicidecum să se substituie lor. Imaginile filmate şi experimentele ce nu pot fi efectuate într-un laborator şcolar au rolul de a ajuta elevii să asimileze cunoştiinţele într-un mod durabil.

În judeţul Caraş-Severin există două unităţi şcolare în care se va monitoriza impactul programului Şcoala Discovery. Este vorba despre Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa şi Liceul Pedagogic „C.D. Loga“ Caransebeş. Persoanele de contact sunt cele două cadre didactice participante la cursul de formare organizat de Discovery Chanel, Luminiţa Broască, director adjunct şi profesor de biologie în cadrul unităţii de învăţământ reşiţene şi Antoanela Buzescu, director adjunct şi profesor de matematică în cadrul unităţii de învăţământ din Caransebeş.

„Claritatea emisiunilor cred că îi va stimula pe elevi, acestea putând fii înţelese şi de elevii de clasa a V-a şi de cei de liceu. Programul cuprinde 55 de lecţii, structurate în 55 de episoade accesibile tinerilor“, ne-a declarat prof. Luminiţa Broască. Pentru elevii care nu dispun de televizor şi internet, Discovery furnizează gratuit materialele.

Lavinia Predescu