Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primarul Ioan Popa îndeamnă părinții să aibă încredere în a-și trimite copiii la liceu la Reșița. Asta deoarece primăria a investit fonduri europene, și nu numai, în facilități de cazare și masă atât la Colegiul Economic, cât și la Colegiul Tehnic și Liceul „Traian Vuia”!

În total, în jur de 500 de locuri de cazare sunt disponibile pentru elevii din județ, care pot servi și masa la cantinele existente în cele trei locații. Totul gratuit, datorită burselor acordate de primărie. Gratuitatea dată de primărie la casă și masă pe tot timpul studiilor a început cu Școala Duală, ulterior fiind extinsă oferta pentru toate studiile de liceu.

Interesul Reșiței este să atragă tinerii cărășeni. Capitala județului e o mare șansă pentru ei. Asta deoarece pot veni la un nivel de învățământ care permite perspective bune după absolvire. Se pot acomoda cu un oraș reședință de județ, care are o universitate parte a celei mai titrate universități din țară și cu agenți economici care caută resursă umană în toate domeniile. Sunt aspectele punctate de primar în cadrul vizitei desfășurate vinerea trecută la Colegiul Economic. Colegiu care, cu această ocazie, și-a prezentat oferta educațională. Conform directorului adjunct, Cristina Popa, Economicul reșițean face înscrieri în perioada 3-7 iulie și, anul acesta, școlarizează doar învățământ dual.

„Avem 103 locuri la calificările ospătar, lucrător hotelier, comerciant-vânzător, bucătar, brutar și preparator produse din carne și pește. Punem accent și pe învățământ liceal, prin cele două clase de liceu de tehnician în turism cu limba engleză intensiv și o clasă cu specializările tehnician activități economice, respectiv tehnician în administrație. Primăria asigură cazarea, iar la cantină elevii servesc trei mese pe zi. În cadrul învățământului dual, elevii deprind cunoștințe teoretice la școală, apoi stagiile de practică le fac la agenții economici parteneri. Elevii beneficiază și de programe de mobilitate Erasmus. De asemenea, de patru ori pe lună, cei din județ beneficiază și de gratuitate, la transport de și până acasă.”, informează Cristina Popa.

Pe lângă oferta de la Economic, Colegiul Tehnic oferă calificări de lăcătuș, mecanic, sudor, mecanic auto, fierar-betonist, zugrav, electrician, electromecanic, confecționer produse textile. La acestea se adaugă oferta liceelor din oraș care, în opinia lui Ioan Popa, au o ofertă educațională mult mai generoasă față de liceele din județ. „Am văzut că au fost elevi cu medii foarte bune în județ, iar la Reșița sunt licee unde se intră cu medii peste 9. Pentru elevii din Bocșa care vin la liceu la Reșița și întâmpină greutăți la transport, vrem să punem o cursă regulată, care să-i aducă la Reșița și să-i ducă înapoi acasă!”, a încheiat primarul.

JCS-Ionel Ivașcu