Şi diferenţa între costul celor două evenimente nu este una mică. Efectele pirotehnice proiectate pe cerul Oradiei în noaptea de Revelion au costat 2.900 de euro, cu TVA cu tot (adică aproximativ 100 milioane de lei vechi), după cum ne-a informat Ioan Szabo, angajat al Serviciului Imagine şi Mass-Media din Primărie, faţă de 180 milioane de lei vechi, cât au costat artificiile de Ziua Oradiei. „La momentul respectiv, noi am avut focuri de artificii de 180 milioane de lei, dar am plătit doar 150 milioane. Restul au fost sponsorizare din partea firmei”, precizează Aurel Chiriac, şef peste comitetul de organizare al Toamnei orădene.
„Penibil de slab!”
În atari condiţii, nemulţumirea unor orădeni pare justificată. Vizitatorii sitului www.bihon.ro, spre exemplu, nu s-au sfiit să-şi exprime nemulţumirea pe forum. „Celor de la Primărie ar trebui să le fie ruşine de artificiile pe care le-au oferit orădenilor în noaptea aderării noastre. A fost un spectacol jenant, amatoristic. Nici măcar cu ocazia intrării în Europa nu e în stare Filip să facă ceva ca lumea?”, se întreabă cel ce semnează sub pseudonimul Artifex. La adăpostul anonimatului, un altul îşi spune opinia: „Concertele au fost super bune, formaţia Republic a fost o alegere de nota zece pentru orădenii maghiari şi nu numai, iar jocul de artificii şi show-ul de lasere au fost penibil de slabe!”
Din vina licitaţiei
Conform organizatorilor, calitatea jocului de artificii se datorează unui viciu de gestionare a situaţiei. „Legea prevede obligativitatea organizării unei licitaţii. Ne-am apucat târziu de treabă şi nu am avut caiet de sarcini. Singurul criteriu de selecţie a fost preţul. Cinci firme şi-au depus oferte, iar asta a fost cea mai mică. Cele mai mari au fost şi de 28.000 de euro, ale unor firme din Ungaria şi Austria. Dacă aş fi ales o ofertă mai mare, m-ar fi strâns de gât presa că am luat ciubuc şi mi-am cumpărat pantofi noi”, ne-a declarat Radu Crican, principalul organizator.
Surse anonime comentează altfel situaţia: „Şi-au cheltuit banii pe nişte formaţii de o calitate discutabilă şi, după ce au negociat aiurea cu ungurii şi cu austriecii, s-au trezit că nu mai au bani de artificii. Aşa s-a ajuns la situaţia asta. Firma care le-a făcut, Pyro Technik Transilvania SRL, este câştigătoarea unor premii importante în domeniul efectelor pirotehnice. De banii ăştia, probabil atâta au putut oferi”.
Cristina Ghilea