Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Licitaţia pentru umectarea iazului Boşneag extindere s-a încheiat, lucrarea fiind atribuită societăţii LCC Compania Cărbunelui din Reşiţa.

După închiderea minei de la Moldova Nouă, iazul de decantare Boşneag a rămas principala sursă de poluare în zona Clisurii Dunării, în special în zilele cu vânt puternic, când praful de steril este ridicat în aer. Din acest motiv, România a fost „urecheată“, în repetate rânduri, de Uniunea Europeană. Anul trecut însă, Ministerul Economiei a alocat sumele necesare pentru proiectul tehnic și pentru execuția lucrărilor proiectate pentru stoparea poluării. Soluția tehnică a fost acceptată şi de Comisia Europeană și constă în realizarea unei instalații de stropire care să umecteze suprafața iazului de decantare astfel încât particulele fine de praf să nu mai fie luate de vânt și să polueze localitățile din zonă. Pentru că procedurile de achiziţii publice au decurs anevoios, câştigătorul licitaţiei s-a apucat de curând de treabă. În aceste condiţii, termenul limită de finalizare a lucrării, care este iulie 2018, nu are cum să fie respectat, atrag atenţia reprezentanţii GEC Nera, organizaţie neguvernamentală care monitorizează situaţia din zonă de mai bine de un deceniu.

Despre începutul timid al lucrărilor de la Boşneag, prefectul judeţului, Matei Lupu, ne-a făcut următoarele precizări. „Au început lucrările de ridicare topo, şi s-au poziţionat marcărele pentru trasarea punctelor. Ceea ce înseamnă că a început lucrarea. Ea a fost câştigată de LCC Compania Cărbunelui, o firmă din Reşiţa. Constructorul speră ca lucrarea să fie încheiată în două sau trei luni. Vorbim de o lucrare mare, de amploare. Nu este deloc simplu, aşa cum poate părea la prima vedere. Din spusele constructorului, se vine cu o conductă pe marginea iazului, după aceea transversal cu alte conducte şi, la urmă, vor fi montate şi aspersoare. Deci, va fi o pânză de aspersoare, pompele vor fi plutitoare pe un ponton, pentru a trage apa din Dunăre şi a putea umecta. Dar, să ştiţi că aproape 40% din iaz este ud, şi a început să dea verdele pe el. Cel mai bine se vede acest lucru de sus, de la uzină. Deja se vede cum bălteşte apa“, a explicat Matei Lupu.