Caraş-Severin, Romania

BĂNIA – După vizita făcută zilele trecute la morile din comuna Gârnic, al doilea punct în itinerariul echipei de la Acasă în Banat în Caraş-Severin a fost la Bănia. Frumoasa comună din Valea Almăjului ascunde şase mori de apă care s-au păstrat din bătrâni, dar în prezent numai trei sunt funcţionale, acolo unde localnicii pot măcina făină!

Familia Derlean din Bănia a pregătit pentru cei de la Asociaţia Acasă în Banat bucate tradiţionale, nelipsind desigur gustoasa coleşă, iar ghizi au fost oamenii locului, care ştiu cel mai bine povestea vechilor mori de apă.

„Pârâul Bănia este mai scurt şi mai sărac în apă decât cel al Rudăriei, aşa că am avut noroc ca l-am prins umflat şi numai bun de pus în funcţiune morile, care pe vremuri funcţionau zi şi noapte, în sezonul ploios. Ne-a fost gazdă familia Derlean care ne-a omenit, şi tare ne pare rău că nu am fotografiat ce masă copioasă ne-au oferit, cu brânză friptă, cârnaţi de casă, găigană, varză murată şi, bineînţeles, coleşă. Am pornit apoi prin sat să vedem cele 6 mori de la Bănia, dintre care 3 încă funcţionale şi am avut noroc de ghizi buni, oameni care ne-au deschis şi ne-au spus povestea morilor“, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

JCS-Nicoleta Moraru