Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Echipe mixte coordonate de Prefectură vor verifica activitatea agenţilor economici cu acest profil din judeţ!

Catastrofa de la Crevedia a generat un instantaneu val de revoltă amestecată cu teamă, întrebarea de cele mai multe ori nerostită fiind „cât de sigure sunt instalaţiile de GPL pe lângă care trecem zilnic“? Un răspuns mulţumitor şi, să sperăm, liniştitor îl vom primi de la autorităţi de-abia după efectuarea, după modelul aplicat „azilelor groazei“, a unor ample controale la depozitele şi staţiile GPL din ţară. Pregătirile în judeţ au început deja de luni. „Noi am demarat în prealabil o acţiune de identificare a staţiilor, pentru a vedea câte sunt active şi câte sunt cu avizele la zi. Trebuie precizat că nu există niciun depozit în judeţ, în schimb avem circa 37 de staţii. Controalele vor viza, în principal, siguranţa în exploatare a instalaţiilor şi, în al doilea rând felul în care au fost autorizate să funcţioneze, dacă locul în care au fost amplasate respectă prevederile legislaţiei specifice, dacă au toate avizele. Aşteptăm, însă, ordinul care va dispune efectiv tematica de control, va nominaliza instituţiile participante şi va preciza termenele de verificare.“, a declarat subprefectul judeţului, Cristian Gâfu.

Referitor la dezbaterea publică pe marginea subiectului, acesta a ţinut să precizeze că în Caraş-Severin nu au existat până acum sesizări privind modul de amplasare sau de de desfăşurare a activităţii staţiilor GPL. „Existenţa lor nu reprezintă ceva negativ, ele fiind exploatate fără probleme în toată Europa. Noi doar trebuie să le verificăm şi să impunem ca activitatea lor să se desfăşoare conform normelor de siguranţă în domeniu, pentru a elimina producerea oricărui accident.“, a adăugat Gâfu.

La rândul său, inspectorul şef al ISU Caraș-Severin, lt.col. Ionel Petru Tilca, a precizat: „Din datele pe care le-am primit şi pe care le avem în evidenţă, nu avem operatori care să prezinte probleme şi riscuri. Dar, desigur, concluzia finală o vom putea prezenta de abia în urma controalelor pe care le vor efectua echipele mixte, în coordonarea Instituţiei Prefectului!“

Pe de altă parte, Inspectoratul Teritorial de Muncă a demarat, luni, propria acţiune de control, subscrisă unei campanii naţionale ce-i vizează pe angajatorii care desfăşoară activităţi de depozitare şi comercializare a carburanţilor auto tip GPL.

JCS-Walter Fleck