Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – O spune chiar șeful județean al PSD, deputatul Silviu Hurduzeu, care nu este însă prea optimist în ce privește data la care ar putea fi realizate aceste spitale!

Deputatul Silviu Hurduzeu a fost prezent, recent, la inaugurarea proaspăt modernizatului compartiment de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din spitalul caransebeșean, prilej cu care a fost întrebat de necesitatea unei noi unități sanitare, mai ales că Hurduzeu a fost cel care i-a înlesnit primarului Felix Borcean discuții cu câteva contacte din Anglia privind finanțarea unui spital nou.

Chiar dacă e de părere că e mare nevoie de astfel de spitale noi, șeful PSD Caraș-Severin estimează că, mai devreme de 5 ani, județul nu va avea astfel de facilități moderne. „Sigur că e nevoie de spitale noi în județul Caraș-Severin, măcar la nivelul celor două municipii, Reșița și Caransebeș. Este evident că în acest moment spitalele vechi nu mai pot să justifice suprafața mare, numărul de etaje, numărul de paturi la populația pe care o mai are județul în acest moment. A scăzut populația, bolile se tratează altfel, zilele de spitalizare au scăzut, fluxurile medicale poate că între timp au suferit modificări. E nevoie de spitale noi, cu un număr de paturi mai mic, cu alte fluxuri, dar aceste spitale nu se pot construi peste noapte, perioada minimă pentru construirea unui nou spital din momentul în care ai SF-ul făcut este de minim 5 ani, nu cred că mai repede de 5 ani poți construi un spital nou. Termenul de 5 ani, după părerea mea, este optimist, nu cred că mai devreme de 5 ani vom avea spitale noi în Reșița și Caransebeș, pentru că în acest moment nu avem clară o finanțare!”, crede Hurduzeu.

S-a încercat la Reșița, prin PNRR, de către Romeo Dunca și Nelu Popa, inițiativă pe care deputatul PSD a considerat-o de la bun început sortită eșecului. Nu trebuie însă renunțat la astfel de idei, dar până atunci trebuie avut grijă de modernizarea secțiilor spitalelor actuale, mai consideră Silviu Hurduzeu.

„Ați văzut discuțiile de la Reșița, cu includerea spitalului în PNRR. Nu a fost inclus! Am spus că acele discuții erau vise, nu s-a întâmplat acest lucru. O să încercăm, mai sunt surse de finanțare, mai mult sau mai puțin avantajoase, pentru a construi astfel de spitale. Până când vom reuși să avem spitale noi e nevoie să le modernizăm pe cele pe care le avem acum. Până atunci, e nevoie ca în aceste secții, și ce se întâmplă la Reșița cu sprijinul societății civile, și ce se întâmplă la Caransebeș cu sprijinul oamenilor de afaceri, să continue modernizările, tocmai pentru a crește calitatea actului medical pentru cetățenii județului.”, a încheiat deputatul cărășean.

JCS-R.M.