Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spre deosebire de 2019, când bugetul a fost aprobat abia în aprilie, anul acesta nu numai că a fost aprobat mai repede, dar e şi mai mare cu 24 la sută. Întrunit marţi, 18 februarie 2020, în şedinţă ordinară, Consiliul Local Reşiţa a aprobat proiectul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 într-una din cele mai scurte şedinţe din cei 3 ani şi jumătate de când a fost mandatat să funcţioneze.

Ceea ce trebuie reţinut în imaginea de ansamblu este faptul că bugetul din 2020 este de 214.901.920 lei, deci cu 24 la sută mai mare faţă de 2019, când bugetul a fost de 195.044.840 lei. Şi mai important este că din această sumă, 57 la sută reprezintă investiţii, adică 140.450.260 lei, deci cu 43 la sută mai mult decât în 2019.

La sfârşitul şedinţei, gospodarul şef al municipiului de pe Bârzava, Ioan Popa, s-a declarat mulţumit de faptul că bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Local a crescut şi a fost votat în ritm alert de către consilierii locali, dar mai ales că valoarea investiţiilor depăşeşte jumătate din buget: „Puteam să avem bugetul şi mai repede, noi suntem pregătiţi încă de la 1 ianuarie 2020, guvernul Orban a şi votat bugetul naţional pe final de an, dar am stat după costul per elev, asta ne-a întârziat vreo trei săptămâni. Dar, e bine, bunicul meu avea o vorbă «e bine şi-aşa rău cum e». Avem un buget cu 43 la sută mai mare ca cel de anul trecut în zona de investiţii, m-am bucurat că a trecut fără probleme, fără întrebări prea multe. Chiar era o chestiune pe care aş fi vrut eu s-o punctez, dar nici n-am apucat în şedinţa de consiliu local. Am primit de la USR o propunere de alocare bugetară legată de bugetul participativ. Aici sunt două lucruri de punctat: unu, că a venit foarte foarte târziu, adică a venit în urmă cu o săptămână şi doi, noi avem oricum buget participativ cuprins în bugetul nostru, dar nu la valoarea pe care o solicita USR-ul, adică de cinci la sută, care înseamnă enorm de mult. De exemplu, tot sportul are cinci la sută, fotbal, handbal, lupte şi alte activităţi sportive. Acum, pentru început, este un exerciţiu pe care trebuie să-l învăţăm în următorii ani. Deci, bugetul participativ pe care noi îl avem este undeva între 0,5 – 0,7 la sută. E un exerciţiu pe care-l vom învăţa pas cu pas împreună cu reşiţenii. Investiţiile se cifrează în jurul valorii de 85 de milioane de lei, anul trecut erau peste 40 de milioane de lei, preponderent sunt fonduri europene, dar sunt şi PNDL-uri şi PND-uri, dar sunt fonduri nerambursabile, asta e important“.

JCS-Alexandra Gorghiu