CARAȘ-SEVERIN – Rezultatele finale înregistrate la Evaluarea Națională ale absolvenților de clasa a VIII-a, sesiunea 2020, după soluționarea contestațiilor, au fost publicate! În urma soluționării contestațiilor, încă un elev cărășean a obținut nota 10, după centralizarea datelor, numărul celor care au încheiat examenul de evaluare ridicându-se la șapte, față de șase, înainte de contestații!
Purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, prof. Ion Chiosa, a transmis că după contestații procentul de promovabilitate în județ nu s-a modificat. Astfel, din cei 1.851 de elevi care s-au prezentat la examenul de Evaluare Națională în această sesiune, 1.302 candidați au obținut note peste 5, iar șapte dintre aceștia au încheiat examenul cu nota 10. Elevii provin de la următoarele unități de învățământ: Șc. Gim. Nr. 2 Reșița (2 elevi), Șc. Gim. Nr. 7 Reșița (1 elev), Colegiul Național C. D. Loga Caransebeș (1 elev), Șc. Gim. Nr. 1 Oțelu-Roșu (1 elev), Liceul Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă (1 elev), Liceul Hercules Băile Herculane (1 elev).
Procentul de promovabilitate după contestații a rămas același, respectiv 70,34 la sută. Unitățile școlare cu procent de promovabilitate de 100 la sută (candidații prezenți au obținut note peste 5) sunt: Colegiul Național Traian Lalescu Reșița și școlile gimnaziale din Clocotici, Delinești, Nr.2 Bocșa, Ocna De Fier, Ramna, Sacu, Tirol, Vasile Versavia din Naidăș și Zăvoi. Unitățile cu procent de promovabilitate de peste 90 la sută (candidații prezenți au obținut note peste 5) sunt școlile gimnaziale Nr. 2 Reşiţa (95,92 la sută), Bănia (93,33 la sută), Nr. 7 Reşiţa (93,06 la sută), Borlova (91,67 la sută) și Băuţar (90,91 la sută).
Unitățile școlare cu 0 la sută procent de promovabilitate, respectiv școli unde nici un candidat care s-a prezentat la examen nu a reușit să obțină note peste 5, sunt școlile gimnaziale din Dalboșeț, Fizeș, Gârnic, J.A. Komensky Sfânta Elena, Luncavița, Romulus Fabian din Vărădia și Traian Lalescu din Cornea.
Examenul de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80 la sută) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20 la sută). Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 – 6 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (10 iulie). În comunicat se mai precizează că în etapa specială de susținere a examenului de Evaluare Națională sunt doar patru candidați care au fost izolați la domiciliu împreună cu familia.
JCS-A.G.