REŞIŢA – …. o firmă din Iaşi vine după banii AquaCaraş. Este vorba despre un proiect de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare de la Reşiţa, care trebuiau să fie gata în 2015. Şi abia acum se trece la reînceperea lor!
O conferinţă de presă găzduită de sediul AquaCaraş a pus pe tapet problemele lucrărilor la reţelelor din municipiu, fiind în sfârşit semnat un contract (CL6) în acest sens. La ea au fost prezenţi directorul AquaCaraş, Gheorghe Filipescu, preşedintele CJ, Romeo Dunca, reprezentanţi ai operatorului de apă şi ai constructorului.
Contractul a mai fost semnat, cu Hidroconstrucţia, în 2014, la o valoare de 55,5 milioane de lei. Iar după cinci ani, în 2019, s-a constatat că progresul înregistrat a fost doar de 55%, fapt ce făcea evident că trebuiau găsite soluţii, prima dintre ele fiind rezilierea. De fapt, lucrările trebuiau să fie gata în 2015 şi de abia în 2021 reîncep. Dar, aşa cum remarca Romeo Dunca, „este un lucru bun că facem lucrarea asta înainte să înceapă proiectul cu tramvaiul“.
„Am reziliat, şi pentru acest motiv, şi pentru altele, şi am intrat în procedură de atribuire din nou. L-am pus pe SICAP de 5 ori, începând din 20 mai 2020“, a precizat directorul Gheorghe Filipescu.
Cum a venit reuşita? Administraţia judeţeană a făcut lobby celor de la AquaCaraş, pentru că lucrurile s-au schimbat mult aici, cu noua conducere. „Am încercat să-i convingem că şi aici merită să vină firme serioase să lucreze, spune preşedintele Romeo Dunca. Pentru că şi aici lucrurile devin corecte, şi aici oamenii dacă vor face treabă îşi vor lua banii. Mă bucur că, după 8 licitaţii la care n-a venit nimeni, trei companii au prins curaj şi au venit. Sper să rezolvaţi problema, să faceţi calitate. Vă anunţ că dacă nu faceţi calitate nu ne jucăm. Şi vă garantez că AquaCaraş dacă are de plată va plăti!“. Oficialul CJ a subliniat că trebuie recunoscut faptul că renumele greu pe care-l are operatorul de apă se datorează şi faptului că, într-o vreme, acolo erau oameni care doar încasau salarii, dar nu veneau la serviciu, trăgând societatea în jos, pe pierdere.
Directorul AquaCaraş a vorbit şi despre creşterea bugetului proiectului: „L-am suplimentat conform legii cu 2,4 milioane de lei, sume provenite din economiile de pe alte contracte. L-am rescos la licitaţie, din nou n-a venit niciun constructor. Iar ultima dată, spre norocul nostru, am avut trei asocieri“. Dintre acestea, a câştigat o asociere în care majoritară este o firmă din Iaşi (Soradi), cu o participare de 70%, cealaltă firmă deţinând restul de 30% din asociere.
Contractul proaspăt semnat are o valoare de 35,7 milioane de lei, fără TVA, ceea ce reprezintă 45% rest de executat din vechiul contract. Iar semnarea lui va aduce zile pline pentru cei doi parteneri, care vor face vizite în teren, vor pune umărul la organizare, inclusiv de şantier, Gheorghe Filipescu ţinând să-l asigure pe noul partener de contract că „toţi constructorii care lucrează cu noi nu au niciun ban de primit de la AquaCaraş! Toată lumea zice că AquaCaraş lucrează prost. AquaCaraş nu lucrează, are subantreprenori! Suntem cu arma la picior, cu pedala la podea, astfel încât să urmărim această chestiune şi să ne încadrăm în termen, care la acest contract este de 12 luni. Avem toate argumentele să plecăm furtunos, să facem treabă bună, de calitate şi cantitate la Reşiţa. Rezultatele se văd. (…) Acest proiect se întinde pe toată suprafaţa oraşului. Deci toate lucrările neexecutate, care au fost începute şi n-au fost finalizate, şi n-au fost recepţionate continuă, intră în caietul de sarcini licitat. AquaCaraş n-a plătit niciun fel de lucrări care n-au fost executate! Nu vor fi afectate străzile, pentru că noi avem refacere, chiar totală, pe POIM 2, pe contracte, pe o bandă“.
Ne aşteaptă alte lucrări, alte dotări
Lucrurile bune nu se încheie aici! Potrivit oficialilor, urmează o serie de alte lucrări şi contracte pentru AquaCaraş. La jumătatea acestei luni, vor fi scoase la licitaţie lucrări de 143,8 milioane de lei, doar pentru Reşiţa. Iar peste o săptămână „semnăm contractul cu utilajele. 7,5 milioane de euro, care capitalizează această societate greu decapitalizată pe alte vremuri. Am mai spus, când am venit aici, mergeam la avarii cu bicicletele, şi nici ele nu erau ale noastre, ci ale angajaţilor“, a precizat directorul Filipescu.
Preşedintele Romeo Dunca a completat: „Este vorba despre cele 86 de utilaje care vor veni să suporte întreţinerea în judeţ: vome, buldoexcavatoare, bobcat-uri, remorci pentru transportat utilajele respective, absolut tot, maşini la nivelul secolului XXI. O investiţie de 7 milioane nu a avut niciodată în istorie. Deci o să avem maşini noi peste tot, doar să avem cine să lucreze pe ele. Şi, la nevoie, vor şi închiria, temporar, utilajele necesare“.
În încheiere, directorul AquaCaraş a precizat că a chemat în instanţă atât Hidroconstrucţia, cât şi proiectanţii şi alte firme „care şi-au bătut joc de AquaCaraş“.
JCS-A.M.