Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Șeful județului spune că legiuitorul pune bețe în roatele administrațiilor locale, blocând proiecte, prin încuviințarea traseismului politic!

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, spune că blocajele administrative – produse de traseiștii care pleacă, în timpul jocului, de la un partid la altul, schimbând majorități dincolo de voința cetățenilor – au o soluție foarte simplă, o rezolvare aplicabilă într-un minut. După care, cine trece dintr-o barcă în alta va spune „La revedere!“ și va trebui să aștepte trenul următoarelor alegeri.

Întrebat de ce nu s-a reușit înlăturarea din Consiliul Județean a celor 4 liberali care votează alături de PSD – consilierii Viorel Bașag, Bogdan Miloș și Camelia Ene, plus vicepreședintele Marius Isac –, trădând voința alegătorilor cărășeni, șeful județului a explicat că este vorba despre o lacună legislativă: „Iudele n-au nicio treabă! Că legislația e așa făcută încât să n-ai nicio treabă. E o greșeală! Înainte legislația era ok: ai fost ales, ai plecat, te excludeau și dup-aia tu dădeai în judecată. Ei au schimbat-o pentru că le-a convenit! De aia tot sistemul ăsta ticălos! Noi aici culegem efecte, deștepții de sus ne aruncă în luptele astea aiurea, de uzură fără niciun fel de rezultat. Nu le pasă! Acolo sus trebuie rezolvat. Acolo se rezolva, pac! Trebuiau să revină la ce-a fost înainte și la revedere! Se termina!“

Problema a plecat de la generalizarea unei situații particulare, care ari fi trebuit tratată diferit. Spre exemplu, în cazul primarului, care este ales nominal, e firesc ca acesta să-și păstreze fotoliul în caz că-și schimbă opțiunea politică. Până la urmă, cetățeanul a pus ștampila pe numele primarului, nu neapărat pe o formațiune politică. În cazul consilierilor, aleși pe o listă a unei formațiuni, nu mai este normală menținerea în fotoliu, odată ce au schimbat barca. Pentru că acolo votanții au pus ștampila pe un partid, nu pe un nume de consilier.

„Iepurii“ AUR, pe listele PSD și invers

„Aici este o anomalie ca să nu-i spun o lacună intenționată, a precizat Dunca. Pentru că lucrurile se pot rezolva simplu, legislativ, o reglementare care să spună că atunci când ai fost trimis acasă de un partid, venind din lista de aleși a unui partid, dacă ai plecat a doua zi, pierzând sprijinul partidului, trebuie să pleci, să vină următorul. Dar legiuitorul, cei care fac legi, cu intenție au lăsat, părerea mea, această breșă, tocmai pentru a ne da nouă de lucru aici, la firul ierbii. Vă dați seama că asta se reglementa simplu și nu mai aveam mii de probleme. Nu e numai în Caraș, este un aspect pe care-l întâlnim în toată România. Nu mai era motivația ca, de exemplu, cei de la AUR să-și arunce pe listă tot felul de iepuri de la PSD și invers, și n-am fi ajuns la situații ciudate, aiurea, în care, de exemplu, cea de la Oravița, până astăzi ești reprezentant AUR pe zonă și dintr-o dată mâine te duci și te înscrii pe lista unui alt partid. Sunt tot felul de anomalii, lăsate intenționat pentru a ne găsi de lucru, a ne umple viața cu probleme care s-ar rezolva într-un minut, n-ar mai fi cazul și asta este. Asta este voința politică de la nivel central, să ne arunce aici în groapa cu lei pe noi ăștia care ne chinuim să facem câte ceva. Ai plecat din partid? La revedere! Ți-ai pierdut sprijinul politic și cu asta… Și vine următorul pe listă. Și nimeni nu mai vine la un partid pe o listă ca să tragă balanța pentru celălalt partid. În modul ăsta, respectul față de alegător va fi deplin. Nu se dorește probabil asta!“

Cu prilejul depunerii candidaturii liberalilor pentru Consiliul Județean, în prezența șefului PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, Romeo Dunca a atins din nou subiectul traseismului: „L-am întrebat și pe dl senator care este motivul pentru care nu am reușit o reglementare legislativă în așa fel încât să nu mai fim puși în această situație, adică de a nu putea să contăm că cel care vine alături de noi rămâne alături de noi. Știm că PNL a venit cu această propunere legislativă, care întârzie să fie pusă în aplicare, în sensul în care dacă ai venit pe lista unui partid, acolo trebuie să rămâi. Sau, dacă ți-ai schimbat doleanțele sau preferințele, ceea ce este normal, firesc, te duci în altă parte, dar lași locul celui care a continuat și continuă să creadă în încrederea practic pe care cetățenii au dat-o mergând pe un anumit partid. Nu vorbim că este PSD, că este PNL.“

JCS-A.M.