Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – …Consiliului Județean și cetățeanului!“, a spus președintele CJ, vorbind despre „activitatea catastrofală“ a ADI Intercom Deșeuri, unde vina o pune pe Consiliul Director, cu oameni care se agață de scaune deși nu au făcut nimic ani de zile. În schimb, s-au majorat din nou tarifele…

O nouă ședință ordinară a forului județean s-a încheiat destul de rapid, aproape în liniște, așa cum estima de la început președintele CJ, Romeo Dunca, remarcând absența consilierului județean Ionuț Popovici. N-au lipsit însă obișnuitele săgeți dinspre consilierul Ioan Crina, care a avut mai multe obiecții în special pe tema drumurilor din județ și a toaletării acestora de către AquaCaraș. În contre, cifrele date de Crina n-au ieșit cu cele din răvașe, astfel că Dunca l-a corectat, precizând că s-a întors din vacanță de la mare, „bronzat și cu mintea limpede“. Discuțiile s-au încins atunci când Crina susținea că AquaCaraș ar fi deszăpezit mai scump, spunând că undeva la 1,5 milioane de lei, Dunca amintindu-i că județul n-a dat operatorului mai mult de 300 și ceva de mii. Crina a rămas ferm pe poziție, determinându-l pe Dunca să spună că dacă Crina îi demonstrează că s-au plătit 1,5 milioane, își dă demisia. „Dar dacă nu este așa, să vi-o dați dvs!“. După ce a dat-o din colț în colț, Crina și-a amintit că, de fapt, sumele plătite în total către AquaCaraș, nu doar pentru deszăpeziri, ar fi mai mari decât cele 300 de mii despre care vorbea Dunca.

S-a ajuns și la un proiect introdus în regim de urgență, prin care județul aprobă… scumpirea gunoiului. „Este o nevoie, suntem obligați să ne supunem, altfel riscam să avem conflicte în instanță care poate că ar fi blocat activitatea, a declarat șeful județului. Și până la urmă operatorul are niște costuri pe care trebuie să și le acopere, noi avem niște obligații pe care din păcate nu am reușit să ni le onorăm vizavi de colectare, vizavi de cantități, și consider – așa cum au considerat și ceilalți, cred, în unanimitate – că e nevoie de o actualizare a prețului. Lucru care s-a întâmplat și sperăm acum să avem și motive să fim mai exigenți asupra activității pe care o desfășoară operatorul de care, astăzi, vă spunem sincer că suntem mulțumiți. Nu fiindcă am verificat foarte mult, ci datorită faptului că n-au mai apărut sincopele cu care eram obișnuiți înainte. Ciurul care se strica de 13 ori și în final n-am mai avut problema asta“.

Președintele CJ crede că problemele cu colectarea în județ au trei motive principale: „1. Estimarea n-a fost bine făcută, 2. Populația județului s-a micșorat și 3. Colectarea în zonele județului este făcută deficitar, plus creșterile de salarii, creșterea costului cu energia, motorina, toate cele, deci sunt mai mulți factori care au concurat. La fel, redevența este mare, sincer vă spun. Nu putem să ne bucurăm de faptul că pe o parte încasăm bani mulți și pe partea cealaltă se dezintegrează operatorul, pentru că el trebuie să facă un plus economic și nu putem să ne batem joc de oameni“.

Activitate catastrofală

Romeo Dunca a amintit: „ La începutul mandatului am menționat că activitatea acestui ADI Intercom Deșeuri este catastrofală. Aceasta este dată de componența, culoarea Consiliului Director. Nu se poate face performanță cu oameni care n-au făcut performanță niciodată! Am dorit schimbarea, n-am reușit, în final opoziția a reușit și și-a adjudecat această povară. Pentru că este o povară! Eu nu știu cum poți să te agiți și să-ți dorești să iei o astfel de povară, numai dacă nu conștientizezi ce presupune, la ce efort trebuie să te supui. Noi când am dorit să schimbăm Consiliul Director de acolo, am făcut-o conștienți fiind că trebuie să punem niște oameni care trebuie să facă treabă. Într-un fel, nu pot să spun că m-am bucurat că ni s-a luat această povară de pe spate, pentru că uitați-vă că rezultatele proastei gestionări a colectării din județ noi le ducem. Sincer vă spun, nu cred că se va rezolva repede. Nu cred că se va rezolva bine cu această componență. De ce? Vă spun: au trecut aproape 32 ani și oamenii ăia care n-au făcut 7 ani nimic, n-o să facă nici acum. Nu vorbesc în necunoștință de cauză“.

Șeful județului crede că lucrurile nu merg și nu vor merge bine: „Din cauză că nu au un jurist bun, cel care conduce acest ADI din partea comunităților habar n-are ce trebuie făcut și cum se întâmplă lucrurile acolo, o vedem din procesul pierdut la prima acțiune nesăbuită făcută. Au avut noroc și n-au răspuns (în fața legii – n.r.). Pentru că dacă s-ar fi schimbat datele problemei și venea un alt Consiliu Director, oamenii aceia ar fi răspuns pentru neregulile care s-au întâmplat în acel an în care ADI-ul a funcționat ilegal. S-au bucurat, au luat din nou, am avut o altă ședință, la limita penalului. Credeți-mă, o să vedeți acțiunea pe care am făcut-o în justiție împotriva aberațiilor de la ultima ședință în care s-au impus niște taxe. Nu vorbim de sume, ci de modul prin care s-a ajuns la concluzia că astea sunt sumele, modul în care venim și aprobăm niște tarife nu pentru anul viitor, ci pentru anul în curs. Niște aberații! Noi nici n-avem pus în buget așa ceva. Cam care este pregătirea și competența acestui Consiliul Director, când vine și cu japca smulge o ședință pe care și-o organizează așa cum doresc ei, profitând de tot felul de nereguli, până la limita penală. După care mergem din nou în instanță, facem o altă acțiune, care o să fie pierdută de acest ADI, dar n-o să răspundă nimeni. Timp în care județul rămâne cu mizeriile neadunate, cu contracte și licitații întoarse de către instanțe, întoarse de către operatorii serioși care au găsit foarte multe nereguli în caietele de sarcini. Și unde suntem? O să facem alte adunări, alte ședințe, tot după regula asta, și o să rămânem tot aici. Avem o mare problemă la ADI Intercom Deșeuri. Eu nu pot să nu fiu necăjit, pentru că cetățeanul suferă, pe de o parte, pe cealaltă am noroc că nu trebuie să răspund eu“.

JCS-Antoniu Mocanu