Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Dezvoltarea așteptată pe Nedeia și Semenic întârzie să apară, iar șeful județului acuză, în primul caz, corifeii PSD, iar în cel de-al doilea opoziția care blochează aceste proiecte, supunându-le incertitudinii!

Pe Muntele Mic, blocajul a fost provocat de retragerea UAT Obreja din ADI Banatul Alpin Nedeia, dar și de tergiversarea și, în final, refuzul UAT Obreja și Brebu de a dezlipi suprafețele de teren necesare derulării proiectului. La finalul lunii februarie, șeful județului a dispus delegarea calității de reprezentant de drept pe care o are lui Flavius Fiștea, șeful Serviciului de Achiziții Publice, acesta primind mandat special din partea Consiliului Județean să aprobe acceptarea UAT Caransebeș în ADI, dar și modificările statutare necesare.

Legat de piedicile puse până acum Nedeii, Romeo Dunca, președintele CJ, a declarat: „Mie îmi pare rău că județul și oamenii care sunt aici nu valorifică puterea mea de lucru și dorința corectă de a pune la dispoziția comunității toată munca și toată cheltuiala pe care eu am făcut-o înainte să intru în administrație, am pus-o la dispoziția comunelor, a județului. Dar deja îmi vine un pic greu să spun că PSD-ul, exponenți ai PSD-ului, pentru că e păcat că în județul Caraș-Severin, anumiți oameni compromit la maxim această formațiune politică; e rușinos!“, spune șeful județului, amintind de presupuse telefoane care ar fi fost date de conducerea formațiunii politice unora dintre primari sau consilieri, „să nu voteze, să nu dea, ca nu cumva ca Dunca să facă proiectul, împotriva beneficiului județului. Nu-i mai al meu.“

Șeful județului consideră „că lucrurile sunt clare. Atât: Obreja trebuia să pună la dispoziție 5.000 de metri pătrați din câteva sute de hectare, și urmau să primească în schimb un anume procent din venitul acestei dezvoltări. La Brebu, același lucru, acolo practic din 5.000 de metri pătrați, un extract CF de lucru, era nevoie de vreo 300 de metri pătrați. Și văzând lucrurile astea, credeți-mă că mi s-a făcut scârbă de faptul că cetățenii, consilierii și primarii care dau curs acestor presiuni nu înțeleg că de fapt lucrează împotriva comunității. Și am zis: nu e momentul să mă mai implic, faceți ce vreți, dar e păcat că s-ar fi putut face și nu se face, aia e pierderea. Dacă ai o pierdere pentru județ, bine, dacă nu, și mai bine. Pentru mine, faptul că nu se face, pe plan personal nu e nicio pierdere. Că dacă s-ar fi făcut, m-aș fi implicat într-un mod sau altul, aș fi cheltuit, aș fi pus de la mine, să mă duc să ajut. Pentru că îmi doream realmente să se facă! De ce? Ca să fie făcut!“

În cazul Semenicului, votul negativ dat de aleșii județului, pentru preluarea părții Timișului din societatea Schilift, pentru ca terenul necesar să fie dat apoi Reșiței,  este „principala pierdere a noastră, că pierdem timp, a subliniat Romeo Dunca. Deja l-am pierdut. Avem o lună între ședințe, o lună s-a dus, nu s-a întâmplat nimic. Și o să mai treacă cel puțin o lună, și încă o lună. Și iaca dacă o să fie numai trei luni pierdute, deja e mult. Sper să nu fie 6, și sper să nu fie 1 an. Despre asta vorbim. Ministerul nu finanțează nimic! Licitația este acuș gata, și ministerul nu finanțează pentru că primăria nu poate să facă dovada faptului că e proprietar pe toată zona pe care se desfășoară proiectul!“

JCS-A.M.