Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Când vorbim de zona Muntele Mic-Borlova şi de dezvoltarea turismului, trebuie să avem în vedere, potrivit lui Romeo Dunca, „chiar mireasa care este Nedeea. Acea zonă poate aduce un miliard de euro acestui judeţ, conştientizarea dezvoltării acelei zone face ca judeţul să trăiască din turism. Deocamdată vedem pantofii miresei, să nu uităm că mireasa contează!“.

Zona Borlova-Muntele Mic a devenit staţiune de interes naţional. Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi, 7 mai 2020, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes național. Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin) a fost atestată, în urma acestei hotărâri, ca stațiune turistică de interes național. Ce înseamnă asta, mai exact?

Momentan promisiuni de oportunităţi. Şi un pas din alţi 1000 care trebuie făcuţi pe viitor, după cum spune Romeo Dunca, omul de afaceri care a demonstrat de-a lungul anilor ce înseamnă această zonă pentru el, investind continuu, pierzând bani, câştigând puţin, dar iubind aceste locuri. „Este un lucru care trebuia făcut demult, însă este doar un pas dintr-o mie. E doar un început pentru că munca grea de abia acum urmează. Nu ştiu dacă ştiţi, dar proiectul acelei zone a fost făcut de arhitectul Şerban Antonescu. Planul zonei, toate documentele au fost depuse la Ministerul Dezvoltării în urmă cu mulţi ani. Şi telescaunul nou construit este o bucată din acel PUZ. În 2017 s-a mai dat o hotărâre de guvern care făcea prioritar pe domeniul schiabil Nedeea. Mireasa este Nedeea şi trebuie să fie realizarea care va ajuta ca judeţul Caraş-Severin să trăiască din turism. Trebuie să fie un target. Nedeea poate aduce un miliard de euro. Zona Borlova-Muntele Mic este o cale de acces, o mică parte dintr-un proiect integrat“, ne-a spus omul de afaceri Romeo Dunca.

Pe termen lung și mediu, atestarea zonei Borlova-Muntele Mic ca stațiune turistică de interes național va crea un impact socio-economic pozitiv. Se va putea promova pe piaţa turismului folosindu-se de noul statut și vor fi şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile pentru proiecte de infrastructură sau promovare turistică. Investitorii ar putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creşterea numărului turiştilor. De asemenea, se ştie că turismul generează o activitate economică de tip domino, dând astfel posibilitatea micilor întreprinzători din domeniul transporturilor, construcțiilor, agriculturii, artizanatului și comerțului cu amănuntul să prospere odată cu creşterea numărului de turişti. Rămâne de văzut cum se vor transpune în practică aceste posibilităţi de dezvoltare.

Omul de afaceri Romeo Dunca mai spune şi că alocările de bani ale Guvernului nu sunt importante. „S-au alocat bani prin PNDL, doar ştiţi, pentru infrastructură. În opinia mea, PNDL a fost un fel de mită pentru primari. S-au dat bani mulţi şi s-a investit puţin. De acum înainte, trebuie mare atenţie la banii care se dau. Banii trebuie cheltuiţi cu folos şi să nu se întâmple ce s-a întâmpla la Rânca. S-au investit milioane de euro într-o reţea de canalizare nefuncţională. Aici la Turnu Ruieni, primarul acesta nu este cea mai potrivită persoană să cheltuie banii ce vin de la Guvern. Exigenţa trebuie să fie la cum se implementează proiectele şi la cum este cheltuit banul public de acum înainte“, ne-a mai spus Romeo Dunca.

La rândul său, primarul comunei Turnu Ruieni se arată optimist în urma hotărârii prin care zona sa este declarată staţiune turistică. „De doi ani ne chinuim să primim acest atestat de zonă turistică şi acum acest lucru s-a materializat. Sperăm, cu ajutorul Lui Dumnezeu, să facem lucruri frumoase aici şi să reuşim să atragem investitori potenţi financiar şi serioşi. Sub noul statut, cei care vor accesa fonduri nerambursabile vor veni cu o cofinanţare de doar 10%, faţă de 30% cât era înainte. Deci există premise pentru a dezvolta această zonă, care este de o frumuseţe deosebită şi locuitorii noştri meritau o astfel de oportunitate“, ne-a spus primarul Mihai Maralescu.

JCS-Nina Curiţa