Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a consiliului judeţean de miercuri a fost şi acela prin care s-a repartizat suma de 1.746.000 de lei către primăriile din judeţ!

Din totalul celor 77 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, doar şapte au comunicat expres că nu solicită bani pentru anul 2021, fiind vorba de comunele Brebu Nou, Cărbunari, Lupac, Mehadica, Sacu, Topleţ şi Vermeş. În mod normal, calculând după solicitările făcute de primării, ar fi nevoie de aproape 56 de milioane de lei pentru dezvoltare şi funcţionare.

Din cotele defalcate din impozitul pe venit, consiliul judeţean a primit de la bugetul de stat 1,74 de milioane de lei, adică 3% din cât ar avea nevoie judeţul. Reşiţa a primit 100 de mii de lei, Caransebeşul 80 de mii de lei. Fiecare dintre celelalte şase oraşe, respectiv Anina, Bocşa, Oraviţa, Moldova Nouă, Băile Herculane şi Oţelu Roşu au primit câte 50 de mii de lei. Comunele au primit 20.500 de lei fiecare, doar Grădinari 15.000 de lei pentru că atât a cerut.

„Toate primăriile au nevoie de bani, de mulţi bani, cererile lor fiind mult mai mari. Iniţial, am vrut să scoatem Reşiţa de la aceste alocări, însă municipiul are nevoi mari. Nu am dat mult, 100 de mii de lei, dar tot e ceva. Ştiu că sunt primării cu nevoi mari, cum este Berzasca, ce se află în incapacitate de plată a salariilor, dar am împărţit la toată lumea. Atât am avut“, a spus preşedintele forului judeţean, Romeo Dunca.

Consilierul Ioan Crina i-a cerut şefului judeţului ca pe viitor să ţină cont de nevoia de dezvoltare a comunităţilor locale: „Cu proiectul de azi nu facem nimic. Noi acum parcă ne spălăm pe mâini şi nimeni nu se alege cu nimic. Pe viitor să ţineţi cont de primăriile care au nevoie de sume mari. Trebuie, dle preşedinte, să avem grijă de dezvoltarea judeţului“.

Romeo Dunca a mai adăugat faptul că indiferent cât ar fi ţinut cont, resursele financiare sunt insuficiente.

JCS-Nina Curiţa