OHABIȚA – Daniel Subțire își împarte timpul între job-ul în telecomunicații și stupina de la sat. Abia așteaptă sfârșitul de săptămână ca să lase orașul pentru a se dedica celor 100 de stupi ajunși la maturitate, la care se adaugă alte 40 de roiuri de albine!
De 15 ani face asta și nici vorbă de oboseală când vine vorba de pasiunea deprinsă de la tatăl său, care încă mai are stupi și care, la rându-i, a prins drag de apicultură de la înaintași. Dan a reușit să găsească un echilibru și, dacă e musai să fie prezent în stupină, merge seara cu mașina. De pildă primăvara, când polenul trebuie recoltat zilnic, Dan se urcă la volan pentru a-l culege și depune în lada frigorifică. „Practic stupăritul pe vatră și încerc să obțin polen, miere de tei, salcâm și polifloră. Primul cules pe care-l avem este mierea de salcâm. Am avut ani când s-a făcut și poliflora de primăvară, de la pomi fructiferi până la păducel. Ulterior înflorește păducelul și de multe ori se suprapune cu salcâmul, iar păducelul dă mierii de salcâm culoare roșiatică, gust și proprietăți deosebite”, aflăm de la Dan.
A pornit la drum cu 15 stupi pe care i-a înmulțit atât pe cont propriu, dar mai ales prin finanțarea de 40.000 de euro pe care, cu sprijinul specialiștilor, a accesat-o acum șapte ani. A fost momentul maxim pentru apicultorul care a astfel putut să cumpere utilaje și să sporească numărul de stupi. N-ar refuza încă o finanțare, însă crede că următorul pas ar fi o asociere între mai mulți apicultori care, împreună, să acceseze fonduri pentru o linie de ambalare-procesare și astfel să poată intra în marile lanțuri de magazine. Ar fi un succes atât pentru apicultori, cât și pentru clienții care ar consuma miere din România. Pentru că mierea românească e de calitate, iar județul este unul bun din acest punct de vedere.
În lipsa unui asemenea demers, Dan își vinde produsele pe cont propriu în micul magazin apicol din Reșița și ocazional la târguri agricole. La magazin îl caută apicultori de toate vârstele, cu care discută bucuros. La fel de bucuros a discutat și cu elevii școlii unde învață băiatul său de 13 ani. În cadrul Săptămânii Altfel, a mers din proprie inițiativă în fața celor mici, cărora le-a arătat câteva unelte apicole și le-a vorbit despre ce se întâmplă într-un stup, acțiune pe care i-ar face mare plăcere s-o continue. „Tinerilor le recomand să meargă pe lângă un apicultor pentru că și-ar putea găsi o pasiune. Clienților le recomand să consume miere de la producători pentru că sigur e un produs bun”, încheie apicultorul căruia îi stă alături întreaga familie în munca sa cu rezultate dulci.
JCS-Ionel Ivașcu