REŞIŢA – La Tribunalul Buzău a fost deschisă procedura de insolvenţă pentru societatea Ductil Steel din localitate şi punctul său de lucru de la Oţelu Roşu.
Cu această ocazie, magistraţii au stabilit şi un administrator judiciar provizoriu.
„Şi Buzăul şi noi am intrat sub efectele Legii 85/2006 şi am primit acelaşi administrator judiciar, pe nume Arin Stănescu. Am înţeles de la preşedintele sindicatului nostru că se va încerca pornirea producţiei la Târgovişte, dar şi faptul că nu se va alimenta Buzăul cu materie primă. Oţelu Roşu nu întrevede nicio perspectivă. Aşteptăm săptămâna viitoare ceva informaţii, dar nu cred că mai sunt şanse pentru noi. Oamenii sunt deja resemnaţi şi, dacă a început insolvenţa, s-ar putea să nu mai primim salarii compensatorii, deşi ar fi soluţia banilor din fondul de rezervă dedicat acestei situaţii. Oricum, Oţelu Roşu nu are prea multe locuri de muncă, şi cei care ne-au propus reconversie profesională pe fonduri europene nu înţeleg că şi alte meserii la noi în zonă nu pot găsi spaţiu pe piaţa forţei de muncă“, ne-a declarat Victor Sabău, liderul sindicatului Ductil de la Oţelu Roşu.
Arin Stănescu, cel care a fost numit administratorul judiciar, este preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă din România şi care a fost în centrul unui scandal mediatic la începutul acestui an, în ceea ce priveşte societăţi comerciale înfiinţate sub identităţi duble.
În luna septembrie a anului trecut, Mechel Steel a scos la vânzare toate activele sale din România, printre care şi combinatul Ductil Steel Oţelu Roşu, iar pe 19 februarie 2013 acestea au fost cedate, în schimbul sumei de 230 de lei, firmei Invest Nikarom SRL, societate înregistrată în Bucureşti dar controlată de doi cetăţeni ruşi.
Flavius Rotariu