Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un artist care a câştigat demult pariul cu viaţa, învingând poliomielita cu pensula în gură. Este vorba de o nouă expoziţie de artă naivă pe care o aduce în atenţia publicului, precum şi lansarea vol. II al cărţii autobiografice „Viaţă de artist “, o manifestare găzduită de Universitatea „Eftimie Murgu“ şi organizată de Asociaţia pentru Cultură Metarsis şi Clubul Rotary.

De altfel, el însuşi membru de onoare al Rotary Club Reșița, deţinător al celei mai mari distincţii „Paul Harris Felow“ pentru merite deosebite, Vasile Popovici este, aşa cum l-a prezentat Camelia Duca, moderatorul evenimentului, simbolul proiectului districtual ”Culorile care dau viaţă“, inițiat în 2014 de Clubul Rotary Reșița în campania „End Polyo Now“, desfăşurată la nivel internaţional alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, o campanie de eradicare a poliomielitei în țări precum: Pakistan, Nigeria, Somalia, Irak, s.a., acolo unde, din cauza conflictelor armate, nu s-a reușit o vaccinare eficientă. Suferind, la rândul său de această boală invalidantă, de la vârsta de nouă ani, pictorul a donat mai multe lucrări care, prin licitații, au reușit să colecteze peste 25 de mii de dolari, sumele fiind donate acestei campanii internaţionale de Districtul 2241, România-Republica Moldova.

Multe personalităţi ale mediului universitar şi politic au declarat că sunt onorate să se numere printre prietenii săi, la acest dublu eveniment luând cuvântul rectorul Universităţii Eftimie Murgu, Cristian Chioncel, Florentina Cziple, preşedintele Clubului Rotary, pictorul naiv Mihai Vintilă şi criticul de artă Ada D. Cruceanu care, amintindu-şi de prima expoziţie a pictorului, a punctat evoluţia acestuia. Atenţionându-l că nu-l va menaja totuşi critic, ea l-a sfătuit să nu mai lucreze copii ale tablourilor celebre, ci să-şi valorifice potenţialul imaginativ pentru a-şi crea propriile lucrări. Referindu-se la cel de-al II-lea volum al cărţii „Viaţă de artist“ ea a subliniat că avem de-a face cu un tip de jurnal de lucru, în care autorul descrie toate etapele realizării unei lucrări. Totodată, Cruceanu a precizat că nu este o carte ficţională, cartea neavând pretenţia că este literatură, însă autenticitatea ei nu poate fi ignorată, după cum nu se poate trece nici peste tragismul unui asemenea destin.

Pictorul naiv Mihai Vintilă a vorbit despre frumoasa prietenie întreţinută vreme de 20 de ani, acesta fiindu-i mentor, subliniind că orice elev trebuie să-şi depăşească profesorul. Prezent la manifestare, preotul ortodox al Bisericii Ucrainiene i-a înmânat o distincţie de recunoştinţă din partea Preafericitului Daniel, pentru smerenia cu care abordează tematica religioasă, aceasta adăugându-se altor peste 100 de premii, diplome şi distincţii primite din întreaga lume.

Dacă primul volum al cărţii autobiografice este dedicat vieţii de familie, în cel de-al II-le, Vasile Popovici îşi ilustrează viaţa de artist: „Am dorit să arăt cum este viaţa pentru mine ca artist, după ce am devenit artist. Sunt bucuros că am reuşit să fac aceste lucruri. E o bucurie nespusă în momentul în care începi să faci un tablou şi când ai văzut că ai făcut acea lucrare, te duce în lumea copilăriei. E bine să rămânem tot timpul copii“.

Pictorul a adăugat că arta îi compensează handicapul, pictura, mai ales, fiind ca un medicament. Manifestarea a fost completată cu un moment muzical susţinut la vioară de Elisa Marcu şi Daria Cernicica, eleve la clasa prof. Viorica Roşca la Liceul de Arte Sabin Păuţa.