Dublu eveniment, aceeasi tema: bisericile romanesti - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bisericile româneşti din Banatul Sârbesc, unite într-un cadru expoziţional, până pe 22 ianuarie, la Reşiţa.

Foaierul sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit, miercuri, vernisajul expoziţiei de fotografii cu titlul „Bisericile ortodoxe româneşti din Banatul Sârbesc”, semnată de Marius Roşu, din Novi Sad. Tot cu această ocazie a fost prezentat şi albumul-monografic cu imaginile lăcaşelor de cult româneşti din această zonă, realizate de acelaşi autor, Marius Roşu.

Jurist de profesie, Marius Roşu este câştigător al Premiului special al Salonului Internaţional de Carte Românească de la Iaşi, apreciat şi la Salonul Internaţional de Carte de la Novi Sad, în 2013, datorită rezultatelor deosebite avute în aplicarea design-ului grafic pentru creaţia artistică şi prezentarea grafică pentru colecţia de monografii „Bisericile româneşti din Banat”. Cele 30 de imagini prezentate ieri la Reşiţa au fost expuse pentru prima dată în 2012, la Alba Iulia, în Sala Unirii, cu prilejul Zilei Naţionale a României, iar mai apoi, în acest an, în sala Palatului Administrativ din Timişoara.

Din motive obiective, protagonistul expoziţiei nu a putut fi prezent la Reşiţa, însă a fost reprezentat de tatăl său, Costa Roşu, directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, cu care forul judeţean cărăşean colaborează încă de la înfiinţarea institutului, din anul 2008.

„Avem o reţea foarte bogată de oameni de ştiinţă în centre culturale şi academice din Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, alături de care organizăm cercetări în teren, iar cu universitatea din Reşiţa şi cu cei de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin organizăm tradiţionalul simpozion «Banatul Istoric şi Multiculturalitate»”, ne-a declarat directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. Gazdele evenimentului au fost cei doi vicepreşedinţi ai CJ, Ionesie Ghiorghioni şi Ilie Iova. Finalul a aparţinut corului Protopopiatului Reşiţa, care a încântat publicul cu două colinde.

Roxana Bălan Nafiru