Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aprovizionarea cu ser antiviperin de producţie românească depinde de o aprobare.

Aşa cum se întâmplă de ani buni în satele cărăşene cu relief calcaros şi nu numai, gheme de şerpi, veninoşi şi mai puţin veninoşi, au fost întâlnite şi anunţate încă de la finalul acestei primăveri. O muşcătură a fost tratată chiar în luna aprilie la Reşiţa.

„Cu mai bine de o lună în urmă, undeva la finalul lunii aprilie, am monitorizat o muşcătură de viperă şi am folosit una dintre dozele de antiviperin pe care am solicitat-o Direcţiei de Sănătate Publică. Noi mai avem vreo două, dar în acest an nu au fost sesizate muşcături“, ne-a declarat Violeta Florea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Cât despre aprovizionarea spitalelor şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă cu dozele necesare de ser antiviperin, acest lucru cade în seama fiecărei instituţii. „În acest moment mai avem o singură fiolă de antiviperin la DSP din cele trei pe care le aveam şi le-am trimis unde a fost nevoie“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş–Severin.

Medicii avertizează în fiecare an turiştii care se aventurează prin zonele cunoscute ca fiind habitatul natural al singurului şarpe veninos din România să aibă în trusa de urgenţă un ser antiviperin. „Noi, ca instituţie, nu avem obligaţia să achiziţionăm fiolele aşa cum era prevederea cu mulţi ani în urmă, însă am continuat să ne aprovizionăm din venituri proprii că să evităm evenimente nedorite. Am fost anunţaţi de către Institutul Cantacuzino că au antiviperin în acest moment, însă pentru a-l distribui au nevoie de acceptul de punere pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului. Vom lua legătura cu ei pentru a comanda câteva doze, am anunţat şi unităţile sanitare că există disponibilitatea pentru acest lucru. În general, preţul de achiziţie al antiviperinului de producţie românească este mai mic decât cel importat. Singura piedică e legată de avizul de punere pe piaţă, însă există posibilitatea ca, în scurt timp, acesta să fie dat. Cu toate acestea, în condiţiile în care noi cumpăram câte 15 doze, anul acesta vom reduce tranşa şi pentru că a cam trecut perioada de vârf, şi pentru că nu avem disponibilitatea financiară“, a mai adăugat dr. Luca.

În repetate rânduri, reprezentanţii parcurilor naţionale de pe raza judeţului şi biologii au precizat că, în cele mai multe cazuri, viperele se tem de prezenţa umană şi că turiştii pot evita zonele calcaroase aflate în bătaia soarelui de după-amiază sau pot face zgomot pentru a îndepărta un eventual pericol.