Caraş-Severin, Romania

RAMNA – Pentru tronsonul Ramna-Valeapai, DALI-ul așteaptă de ani de zile să fie actualizat. Între timp, oamenii care vor să ajungă dintr-o localitate în alta sunt nevoiți să ocolească pe la Vermeș. Am reținut asta din discuția cu Ion Filip, locuitor al satului Valeapai, la nr. 45!

„Mulțumim dlui Dunca pentru asfaltarea drumului dintre Valeapai și Duleu, însă legătura cu Ramna e dezastru. Pe-acolo circulă doar microbuzul pentru elevi. De mai bine de zece ani se vorbește că drumul se va face, dar nu s-a făcut. Suntem cam 300 de locuitori în sat, dar se pare că nu există interes pentru acest drum. Nu s-ar putea găsi banii pentru asfaltarea acestui tronson de 6 km?”, este semnalul tras de cititorul nostru. Prin intermediul nostru, acesta se adresează inclusiv parlamentarilor de Caraș-Severin și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe care îi invită la fața locului.

Despre cele semnalate, am discutat cu primărița Magdalena Ciurea, de la care am aflat că starea drumului este cunoscută la nivel de județ. Asta deoarece, încă din 2016, primăria a întocmit rapoarte operative către Comitetul pentru Situații de Urgență (CSU) cum că drumul este degradat din cauza calamităților. De-atunci s-au primit bani și s-au făcut reparații care nu pot dura prea mult, din cauză că în zonă a plouat foarte mult și mai și circulă camioane de mare tonaj. „Acest drum se află pe lista sinteză a CNI după ce, mai demult, s-a întocmit un DALI pentru asfaltarea acestuia. Chiar a fost predat amplasamentul către Ministerul Dezvoltării, întrucât drumul a fost cuprins într-un program de asfaltare care ulterior a fost desființat. E nevoie ca vechiul DALI să fie actualizat pentru ca Consiliul Județean să-l depună la CNI pentru a începe procedurile de aprobare și licitație.”, am aflat de la Magdalena Ciurea.

În paralel, primăria întocmește rapoarte spre CSU așteptând ca drumului să i se aloce noi sume de la guvern cu care să fie făcute noi cârpeli. Ultimul asemenea raport a fost întocmit luna trecută. Oamenii însă.. continuă să ocolească pe la Vermeș.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Sebastian Danciu