Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Locurile de cazare insuficiente împiedică unele comune din Clisura Dunării să devină staţiuni turistice! Statut pe care luna trecută l-au obţinut comunele Berzasca şi Coronini, lor adăugându-li-se Mehadia!

Primarul din Berzasca, Petru Furdui, considera atunci că ar fi de bun augur ca toate comunele din Clisură să devină stațiuni turistice. Astfel se va putea elabora un plan de amenajare zonal, iar dezvoltarea economică se va ridica la nivelul așteptărilor. Petru Furdui arăta că trebuie muncit alături de primarii celorlalte comune din Clisură pentru ca și acestea să devină stațiuni turistice. Pornind de la declaraţia sa de atunci, am discutat despre acest deziderat cu primarii din Socol și Gârnic.

Din discuţii, a reieşit că marele impediment pare să fie numărul mic de locuri de cazare avizate de Ministerul Turismului. Concret, unul dintre criterii pentru ca o localitate să fie declarată staţiune turistică este acela de a avea minim 100 de locuri de cazare la pensiuni. Locuri care, în comunele amintite, nu prea sunt.

La Socol, anumite obiective nu sunt îndeplinite, însă marele impediment ţine de locurile de cazare. „Noi avem în special turism religios, întrucât avem trei mănăstiri declarate monumente istorice clasa A. De asemenea, am putea dezvolta turismul la Baziaş”, s-a referit primăriţa Olgiţa Ghiţă la obiectivele pe care turiştii le-ar putea vizita în zonă… dacă ar avea unde dormi.

De la anu’, se va cânta iarăşi rock pe malul Dunării pentru cine va veni cu casa-n spate. Scriem asta deoarece primarul Nicolae Tismănariu vrea să reia organizarea Festivalului Rocker’s Challenge, întrerupt după ediţia a X-a, organizată în 2019. Acesta este unul dintre evenimentele care atrage lumea în comuna sa, alături de Festivalul Fiilor Satului, anunţat pentru jumătatea acestei luni. La Gârnic mai este un complex de mori de apă vechi de 100 de ani care încă funcţionează, în zonă sunt cascadele Modăviţa şi Burău Mare, muzeul satului, peşterile Padina Matei și Grota lui Filip sau rezervaţia naturală Valea Mare. Adică suficiente obiective de văzut pentru care se vrea obţinerea statutului de staţiune turistică. Numai că „în comună dispunem de aproximativ 300 de paturi dar nu sunt avizate, întrucât sunt în gospodăriile oamenilor. Sunt şi alte condiţii la care ne încadrăm, dar nu avem avizarea locurilor de cazare care trebuie să fie tip pensiune”, am aflat de la primarul din Gârnic.

JCS-Ionel Ivaşcu