Două biserici din Episcopia Caransebeşului, restaurate pe bani europeni! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Săptămâna trecută au început lucrările de reabilitare la două lăcaşuri de cult, monumente istorice din Episcopia Caransebeşului. Este vorba despre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocşa Română şi Biserica din Parohia Ersig!

Restaurarea celor două clădiri a fost posibilă ca urmare a unor proiecte finanţate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. La Bocșa, proiectul are ca scop creșterea atractivității obiectivului de patrimoniu prin repararea zonelor degradate de tencuială de la pereții exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare din PVC a ferestrelor, cu tâmplărie din lemn/lemn stratificat, păstrând aceleași caracteristici de detaliu cu ale tâmplăriei originale. De asemenea, se vor amenaja spațiile verzi, va fi introdus iluminatul arhitectural exterior, se va realiza o hidroizolație perimetrală la exteriorul fundațiilor pereților și un sistem de drenaj exterior al apelor meteorice, precum și amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 4.744.755,17 lei, iar valoarea totală este de 4.841.705,91 lei.

Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”, monument istoric de categoria B, a fost zidită în anul 1750 din piatră și cărămidă. În statistica eparhiei Caransebeșului din 1757, Bocșa Română figurează ca biserică de piatră cu hramul „Sf. Nicolae”, începută sub episcopul Isaia și sfârșită sub Ioan Gheorghevici în 1750, sau după alte mențiuni în 1795, executată în stil baroc. Biserica este acoperită cu țiglă, turnul actual din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată a fost construit în 1911, pictura exterioară oferindu-i originalitatea arhitecturală, adesea fiind numită „Voronețul Banatului”.

La Ersig se vor efectua lucrări de subzidire și drenaj, înlocuirea șindrilei, restaurarea picturii pe lemn și a iconostasului, realizarea unui sistem de încălzire interioară şi refacerea pardoselii. Episcopia Caransebeşului doreşte introducerea în circuitul turistic în cel mai scurt timp a obiectivului precum și promovarea acestuia. Valoarea totală a proiectului de la Ersig este de 3.853.222,48, iar valoarea totală eligibilă este de 3.799.988,13 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 3.229.989,91 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 569.998,22 lei.

Atât la Bocşa, cât şi la Ersig, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit o slujbă de binecuvântare arhierească în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Direcţiei de Cultură Caraş-Severin, a echipei de implementare a proiectului, a constructorului, dar şi a multor credincioşi din cele două parohii.

JCS-Nicoleta Moraru