Caraş-Severin, Romania

TURNU RUIENI – Administraţia locală are în vedere depunerea unui proiect pentru obţinerea de fonduri europene, însă după ce va fi lămurită situaţia juridică a obiectivului!

După cum ne-a mărturisit, primarul Cosmin Belci are în vizor o serie de proiecte cu surse de finanţare diferite, dar aşteaptă finanţări şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fiind convins că va putea depune proiecte şi pe această axă. „În ceea ce priveşte partea culturală, în comuna Turnu Ruieni avem un donjon medieval, pe care dorim să-l reabilităm, iar primul pas pe care trebuie să-l facem este clarificarea situaţiei juridice în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra acestui monument. Proiectul va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, e vorba, deci, de fonduri europene, monumentul este actualmente Clasă 2B, este finanţabil, şi am luat legătura în acest sens cu o doamnă arhitect care se ocupă de monumente istorice”, ne-a spus edilul comunei.

Turnul lui Ovidiu este un monument istoric, situat la 2 kilometri de localitatea căreia i-a dat numele, Turnu Ruieni. Pe vremuri, un turn de alarmare, observare și luptă, construit pe locul unui vechi turn roman. Este un donjon (turn) medieval, aflat azi în stare de ruină, situat pe culmea dealului Stârminiţa (altitudine 420m). Construcția cu secțiune patrulateră este înaltă cam de 12 m, în trecut ea având o înălțime probabilă de vreo 13,5 m, interiorul fiind construit etajat, pe patru nivele. Grosimea zidurilor construite în principal din piatră de râu, calcare, gresii și granit variază de la bază spre vârf, subțiindu-se cu cate 40 de cm pe fiecare nivel începând cu cel de al doilea, de la 3 m până la 1.8 m. Accesul în donjon se făcea printr-o ușă aflată la o înălțime de 7,5 m față de sol, prin intermediul unei scări mobile. În prezent unul din colțuri este complet prăbușit.

Rolul turnului era unul strategic, de observație, locul propice în care este situat oferind deschidere atât către valea Sebeșului cât și spre culoarul Timiș-Cerna, eventualele mișcări de trupe inamice putând fi văzute din timp, asigurând astfel posibilități eficiente de alarmare. Donjonul este monument istoric evidențiat în Lista Monumentelor Istorice din România cu codul CS-II-m-B-11218 şi atrage anual vizitatori.

JCS-L.A.