Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este invitația la cea de-a doua premieră din acest an a Teatrului de Vest, pe care actrița Denisse Moise o adresează publicului. Spectacolul „Don Juan”, de Moliere, se joacă pe scena reșițeană în zilele de 8, 9 și 13 martie, de la ora 19:00. Un spectacol jucat în anul în care se împlinesc 400 de ani de la nașterea lui Moliere, regia și costumele fiind realizate de Mihai Constantin Ranin!

O distribuție extraordinară, cu actori tineri, maleabili și cu mare disponibilitate spre comedie. Aprecierea îi aparține regizorului, recunoscător pentru încrederea pe care actorii i-au acordat-o atunci când s-au desprins de stilul realist de a juca, învățat în școală, întrucât nu e cazul la Moliere. „Diferența între Don Juan și Casanova ar fi că Don Juan conține și metafizică. Asta îl face ofertant pentru un artist fiindcă, în afara comicărelilor exterioare, există ceva în miezul spectacolului care duce la o apropiere de morala creștină, de relația cuplului, de relația dintre indivizi. Chiar dacă el alege forma facilă a vieții, într-un fel se apropie de omul contemporan trăindu-și clipa la maxim prin trăirea propriilor vicii. Moliere îl înfierează, dar e un personaj simpatic pe care femeile îl adoră, chiar dacă e un mare mincinos. E o felie de viață făcută cu mijloacele comediei”, vorbește Ranin despre un spectacol tentant, realizat după mulți ani trăiți la Paris de regizorul care astfel s-a apropiat de spiritul francez.

Un spectacol-câștig pentru fiecare actor. Robert Danci a câștigat mult în direcția libertății de exprimare, Marius Tudor joacă primul său rol într-un spectacol de Moliere, iar Rusalina Bona interpretează trei personaje. Pentru Ioana Dobrea, care își face debutul într-o premieră, modul în care a lucrat a scos la iveală noi mijloace de expresie și de joc, chiar de cunoaștere personală. Lui Alexandru Moldovan, și el debutant într-o premieră, spectacolul i-a dat posibilitatea să-și lărgească orizontul de lucru asupra personajelor, cu fiecare repetiție încercând să găsească lucruri noi pe care să le adauge personajului său. Denisse Moise descrie spectacolul drept o comedie care transportă publicul într-o societate și într-o epocă în care punctele de interes ale oamenilor erau iubirea și frumosul, aducând o normalitate mai ales din punct de vedere cultural.

„Când, pe vremea războiului, britanicii au rămas fără bani de oțel pentru tunuri, Churchill a fost întrebat de unde să se taie. Cum de obicei, se taie de la cultură, Churchill a întrebat la rându-i: «Atunci pentru ce mai luptăm?»”, este modul inedit pin care directorul teatrului reșițean, Florin Gabriel Ionescu, invită spectatorii la teatru.

JCS-Ionel Ivașcu