Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – La sediul APM din Reşiţa a avut loc vernisarea expoziţiei „Documente referitoare la activitatea turistică în Arhivele Naţionale Caraş-Severin”.

Evenimentul, organizat de Serviciul Arhivelor Naţionale Caraş-Severin, cu sediul în Caransebeş, prin şeful acestuia, Ovidiu-Laurenţiu Roşu, şi Laura-Mihaela Iova, consilier-asistent, s-a bucurat de prezenţa reputatului istoric Costin Feneşan, fost director general al Arhivelor Naţionale ale României în perioada 1998-2002.

„Îmi amintesc de un document, pe care l-am văzut la Arhivele din Timişoara, când, în perioada interbelică, prin 1934, s-a organizat Touring Clubul Bănăţean, unul dintre obiectivele urmărite de această asociaţie de turism fiind tocmai protejarea mediului înconjurător, fiindcă în acea perioadă se făceau deja simţite efectele negative ale unei industrializări ce nu ţinea seama de protejarea mediului“, spunea Costin Feneşan. „De aceea, protejarea mediului înconjurător, aici, în Banat, nu este o atitudine facultativă, este exact o obligaţie, pentru a ne asigura mediul propice într-o lume care, din păcate, este tot mai adversă vieţii umane“, a concluzionat reputatul istoric.

„Astăzi am venit în întâmpinarea dv. şi a celor interesaţi cu o expoziţie de documente, fotografii, însemnări, cărţi poştale ilustrate, referitoare la turism. Am ales acest domeniu pentru că, în momentul de faţă, în multe ţări turismul reprezintă ceva din punctul de vedere al Produsului Intern Brut, pe când la noi trebuie încă să se lucreze la acest segment, iar viitorul cred că ne va oferi mult în acest sens“, a declarat Ovidiu-Laurenţiu Roşu.

Expoziţia vernisată vineri la sediul APM prezintă fotografii ale vizitei gneralului Ioan Dragalina în Moldova şi în Dobrogea, documente cum ar fi o corespondenţă din 1927 referitoare la schimbarea numelui localităţii climaterice „Sommerfrische“ în „Aurora Banatului” sau un Ordin dat de Preşedinţia Consiliului de Miniştri referitor la dezvoltarea turismului în România, dar şi o cerere a Asociaţiei Turistice Banatul, cu sediul în Oraviţa, din 1933, pentru subvenţii. Printre exponate se mai regăseşte şi o relatare a unei excursii organizate de elevii din Caransebeş ai Institutului Teologic Diecezan la Mehadia, Băile Herculane şi Ada-Kaleh, un raport al UDR cu privire la vânzarea fostei staţiuni climaterice Marila, un Ordin al Prefecturii privind specula din staţiuni sau date referitoare la înfiinţarea unei staţiuni climaterice în localitatea Poiana Mărului, în 1945.

Sonia Berger