Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Point&Shoot”, atelierul derulat de One World România (OWR) la Reșița între 21 și 25 septembrie!

Organizat cu sprijinul Muzeului Cineastului Amator (MCA) și al Asociației Nevo Parodimus, atelierul este gratuit, propunându-și să ofere tinerilor de 14-19 ani o introducere în noțiuni teoretice și practice de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale. Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe, pe teme propuse de tutorii profesioniști care activează în domeniul cinematografiei: Cristina Haneș, Dragoș Hanciu, Carmen Trofeni, Alexandru Popescu și Andrei Inizian. „Atelierul nu va fi competitiv, ci se dorește să aducă împreună participanții și tutorii care să se exprime și să discute liber. Realitatea prin aparatul de filmat și implicațiile acesteia vor fi analizate prin exerciții de filmare pe teren și de montaj, ulterior discutate și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic”, aflăm de la Amalia Pană din partea OWR.

Înscrieri se fac pe baza formularului disponibil pe pagina de Facebook a MCA, care se ocupă de coordonarea locației, promovarea atelierului pe plan local și suport pe perioada desfășurării acestuia. Pe parcursul celor cinci zile, exercițiile de filmare vor fi realizate cu telefonul mobil sau cu camerele de filmat ale participanților, dacă aceștia le dețin, iar cele de montaj pe laptopurile participanților. În cazul în care participanții nu dețin aceste echipamente, organizatorii le vor asigura. În urma selecției, participanții trebuie să confirme dacă sunt disponibili pentru un program intensiv între orele 10:00-19:00, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată de către organizatori pe toată durata atelierului.

Trebuie amintit că între OWR și MCA există o colaborare mai veche. Din 2017, MCA realizează la Centrul UBB proiecții de film documentar în cadrul programului internațional Kinedoc, de distribuție alternativă pentru filmul documentar coordonat de OWR. Acesta promovează filmul documentar în spații neconvenționale în șase țări partenere: Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

JCS-Ionel Ivașcu