REŞIŢA – Deşi ar putea să salveze vieţi, doar trei donatori avem până acum, asta pentru că Reşiţa nu se compară cu Bucureştiul, unde donatorii primesc de la Primăria Capitalei stimulente în tichete de 1000 de euro!
Drama avocatului Cătălin Şerban, fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, care a murit vinerea trecută la Spitalul Victor Babeş din Timişoara de COVID-19 la doar 44 de ani, ar trebui să fie o lecţie pentru cei care încă au reţineri să doneze plasmă convalescentă. Chiar dacă, după apeluri disperate, acesta a primit plasmă, fiind ajutat să respire cu un plămân artificial, potrivit medicilor, starea cărăşeanului a fost mult prea gravă, iar organismul lui nu a mai putut să lupte cu boala. Dacă se găseau donatori şi fără vreo recompensă de 10.000 de lei, iar acestuia i se administra mai repede tratamentul, poate că tânărul ar fi fost salvat.
La Centrul de Transfuzie Sanguină Reşiţa nu s-au prezentat până acum decât trei donatori, chiar dacă se fac eforturi pentru a-i convinge pe cei care au avut noul coronavirus şi s-au vindecat că o asemenea donare nu implică riscuri: „Eu am apelat la foarte mulţi dintre cei care au fost bolnavi, a spus dr. Rodica Neaga, directorul CTS Reşiţa, am vorbit, practic, cu vreo 91 de oameni. Am primit listele de la Spitalul Judeţean, dar sunt mulţi cu comorbidităţi, cu boli asociate, iar alţii nu vor să vină să doneze. Nu poţi să obligi absolut pe nimeni să facă acest gest, fiecare face cum doreşte“.
Se pare că banii conving, totuşi, cel mai bine, chiar dacă e vorba de tichete valorice sau recompense: „Donarea este normală, precizează dr. Rodica Neaga, nu se dau bani, ci doar acele şapte tichete de masă în valoare de 9,57 lei, care se dau în mod obişnuit la o donare de sânge integral“.
Mai e o problemă, aceea a testelor, fiindcă deşi s-au făcut modificări şi la nivel de minister privind metodologia de colectare a plasmei de la pacienţii vindecaţi, cei care s-au vindecat în izolare trebuie să scoată bani din buzunar pentru test: „Cei care vin din spital trebuie să aibă testul COVID-19 negativ făcut cu două, trei zile înainte, spune directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Reşiţa, însă cei care sunt izolaţi, trebuie să-şi facă singuri testul“.
Potrivit noului ordin ministerial se menţine obligativitatea prezentării unor acte justificative de către donator, adică un document care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, plus semnarea consimţământului informat. Cu toate acestea, se impune în continuare donatorilor care nu au fost testați pozitiv cu RT-PCR pentru Covid-19 să-și plătească singuri testul serologic (de anticorpi) pentru a fi acceptați să doneze plasmă convalescentă, la 14 zile după testare. O altă soluţie în aceste condiţii ar fi ca aparţinătorii celor care ar putea fi trataţi cu plasmă să achite testele celor care ar vrea să doneze.
Dacă luăm în considerare cifrele comunicate de DSP CS, avem aproape 400 de persoane vindecate în Caraş-Severin, din data de 25 iunie, însă cu singuranţă sunt destui şi cei care s-au vindecat în ultimele 28 de zile. Culmea e că în alte ţări europene din UE, asemenea date sunt extrase din registrele naționale ale pacienților care au fost infectați cu Covid-19 și s-au recuperat. În România nu există, însă, un astfel de registru, fiindcă autoritățile nu l-au creat.
JCS-Alexandra Gorghiu