Caraş-Severin, Romania

Galaxy S4, mândria Samsung, a fost lansat cu stil săptămâna trecută şi în România. Cu stil, cu elicopterul şi cu Virgil Ianţu. Producătorii sunt pe cai mari şi visează să vândă, numai anul acesta, peste 100.000 de astfel de telefoane în România. Adică într-o ţară sărăcită, unde o astfel de „bijuterie“ costă cam cât două salarii medii. Deloc surprinzător, vor reuşi.

Românii cei săraci, oropsiţi şi exploataţi, care se plâng că nu le ajung banii de mâncare, că preţurile au explodat şi că trăiesc de pe o zi pe alta nu fac deloc economie când vine vorba de prestanţă, iar un telefon mobil cât mai modern (şi cât mai scump) este un accesoriu indispensabil. Nu doar pentru distracţie (că la utilitate nici măcar nu se prea gândesc), cât mai ales ca simbol al statutului social. Se vor împrumuta, vor căuta cu ochii mari ofertele operatorilor de telefonie mobilă, doar-doar vor reuşi să pună şi ei mâna pe unul.

Facebook îşi promovează puternic aplicaţia Home, cu un înduioşător videoclip în care oamenii mănâncă, respiră, se plimbă şi există în jurul nelipsitei bucăţele de plastic şi metal. Smartphone-ul ce le-a schimbat viaţa şi le-a adus atâta bucurie, permiţându-le să împărtăşească lumii întregi banalităţile din viaţa lor ca pe ceva interesant. Privindu-i, te şi întrebi cum puteau trăi strămoşii lor fără internet mobil, GPS, cameră foto şi reţele de socializare.

Peste tot, telefoane „inteligente“, un adevărat simbol al triumfului tehnologiei, punând la îndemâna omului de rând posibilităţi de neimaginat în urmă cu două decenii. Însă, oricât de uluitoare ar fi, oricâte funcţii ar avea, sunt unele lucruri pe care nu le vor putea face niciodată. Doar reuşesc să ne ofere o lume a iluziilor, în care nici simţurile nu mai au loc.

Acum câteva zile, am văzut un individ care fotografia un copac superb ce întâmpina primăvara cu un adevărat spectacol de culori. A făcut o poză cu telefonul, a zâmbit fericit şi a plecat. Nici măcar nu s-a obosit să întindă mâna şi să atingă petalele florilor acelui copac…