Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu au fost convinși de consilierul județean Ionuț Popovici că președintele Consiliului Județean ar face tot felul de infracțiuni pe aici prin județ!

Ba mai mult, DNA Timișoara a clasat, prin Ordonanță, toate cele cinci acuzații aduse de Ionuț Popovici lui Romeo Dunca, iar procurorul care s-a ocupat de caz susține că șeful județului nu a făcut nici abuz în serviciu, prevăzut de art. 297 din Codul penal, nici trafic de influență, prevăzut de art 291 Cod penal, nici nu și-a folosit funcția pentru favorizarea cuiva, așa cum a reclamat fostul vicepreședinte al CJ.

Pe scurt, în 15 noiembrie 2021, Ionuț Popovici l-a denunțat la DNA pe președintele CJ, Romeo Dunca, cum că ar fi săvârșit infracțiunile de abuz în serviciu, folosirea funcției pentru favorizarea persoanei și trafic de influență, acuze ce au dus la constituirea Dosarului penal nr.142/2021. Potrivit procurorilor DNA, Popovici a considerat că Dunca a făcut abuz în serviciu când a renunțat la finanțarea celor trei proiecte privind creșterea eficienței energetice pentru spitalul județean. Mai mult, Popovici acuza și colegii consilieri liberali ai lui Dunca cum că ar fi făcut asta prin votul lor, la instigarea președintelui CJ.

Tot de abuz în serviciu a fost acuzat Romeo Dunca și pentru informațiile furnizate de Consiliul Județean către SC Nordica Turism SRL, Ionuț Popovici considerând că Dunca l-ar fi anunțat pe unui dintre fii săi, administrator al societății, că forul decizional cere o situație contabilă și ar fi putut acoperi eventuale ilegalități, fapt ce ar fi putut aduce prejudicii consiliului județean. Infracțiunile de abuz în serviciu și trafic de influență ar fi fost comise, în opinia lui Ionuț Popovici, și în cazul achiziționării de servicii juridice și de consultanță pentru a câștiga un proces cu constructorul deponeului de la Lupac.

O altă problemă denunțată de șeful PMP Direcției Naționale Anticorupție face referire la faptul că Romeo Dunca nu a renunțat la calitatea de asociat în cadrul SC Dunca Imobiliare SRL în termen de 15 zile de la preluarea funcției de președinte, „urmărind în acest fel să obțină diferite avantaje patrimoniale prin cumularea celor două calități”.

Ionuț Popovici a reclamat și faptul că, într-o postare pe Facebook, Romeo Dunca i-a publicat datele cu caracter personal, inclusiv CNP și adresa de domiciliu, „întrucât a publicat un act de publicitate imobiliară dintr-un proces de adjudecare a unui imobil în Dumbrăvița“.

Romeo Dunca a demontat toate acuzațiile

Cam aceasta a fost jalba cu care Ionuț Popovici a mers la DNA. Chemat la audieri, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a demontat totul, cu probe temeinice, susțin oamenii legii.

În privința celor trei staționare, șeful județului le-a spus procurorilor, printre altele, ceea ce a spus de-a lungul timpului și presei, și colegilor din CJ, adică și lui Popovici: că nu au fost bani pentru acele proiecte. „Aceste proiecte au fost foarte prost făcute întrucât au generat cheltuieli neeligibile mai mari decât cele nerambursabile“ a spus Dunca, precizându-le și procurorilor că județul va avea un spital modular și un spital județean, ambele noi. În privința SC Nordica, Dunca a spus că a renunțat la funcția de director, al societății, deci nu a săvârșit niciun abuz în serviciu, dar a rămas acționar cu 2%, atât cât permite legea.

Referitor la achiziția de servicii juridice, potrivit procurorilor, „Romeo Dunca precizează că achiziția acestor servicii a fost făcut la solicitarea expresă a consilierului juridic al Consiliului Județean, care viza plata unor penalități de întârziere de aproximativ 11 milioane de lei către firma Alpha Construct, care e edificat deponeul ecologic de la Lupac. El arată că nu are nicio legătură cu persoana care administrează această societate. Motivul pentru care a fost pierdut procesul a fost depunerea tardivă a acțiunii în instanță în perioada în care (…) vicepreședinte era chiar denunțătorul Ionuț Popovici“.

Vizavi de datele personale ale lui Popovici publicate în văzul lumii, Romeo Dunca le-a spus procurorilor că avea actul publicat chiar de la femeia care și-a pierdut proprietatea din Dumbrăvița, în favoarea lui Ionuț Popovici, pe o sumă derizorie. Romeo Dunca, spun procurorii, „consideră că prin această postare nu a săvârșit nicio infracțiune, el doar arătând o situație în care s-au poziționat funcționari ai statului, profitând de relațiile și statutul lor“.

După ce pe pagini întregi este exemplificat faptul că faptele președintelui CJ, reclamate de Ionuț Popovici, nu întrunesc elemente constitutive ale vreunei infracțiuni de abuz în serviciu, trafic de influență sau favorizarea vreunei persoane, procurorul DNA  a dispus clasarea cauzei.

„Eu am mai trecut în viață prin momente și situații incorecte. Sunt obișnuit. Însă la un moment dat, oamenii se vor sătura de circul lor și sunt sigur că cetățenii acestui județ își vor da seama că eu vreau să fac lucruri care să dureze. Motivul hărțuirii mele este dat de disperarea că ce am reclamat noi la autorități are substanță și va provoca cutremure.  Chiar dacă durează, momentul în care vor fi luate în lucru de instituții va da bătăi de cap celor în cauză“, ne-a declarat președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca.

JCS-Nina Curița