CARANSEBEȘ – „Nu înțeleg cum știe Reșița atât de bine situația din Caransebeș”, a spus primarul Felix Borcean, după ce Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) nu și-a dat avizul pentru înființarea unei clase pregătitoare de învățământ confesional!
Proiectul aprobării noii rețele școlare a Caransebeșului a iscat ceva discuții în plenul Consiliului Local (CL), din cauză că IȘJ nu a fost de acord cu înființarea, la fosta Școală Generală 7 din Țiglărie, a unei clase 0, pe motiv că se dezechilibrează sistemul de învățământ primar. „Noi am trimis o propunere de rețea școlară cu toate unitățile existente și în plus o nouă unitate de învățământ confesional, Grădinița Baptistă și pentru primul an clasa pregătitoare în învățământul primar. IȘJ ne-a aprobat doar grădinița, nu și clasa pregătitoare. […] Înființarea unui liceu tehnologic acum doi ani nu a dezechilibrat situația liceelor tehnologice din Caransebeș? De ce au avut o altă unitate de măsură? Eu zic să avizăm rețeaua școlară împreună cu acea clasă pregătitoare”, le-a spus edilul Felix Borcean aleșilor locali. Mai mult, city managerul Florin Bogdea a adăugat că „rețeaua este exclusivitatea Consiliului Local, noi putem să hotărâm ce vrem”, însă secretarul general al municipiului, Ana Bratu, i-a informat pe aleși că „avizul conform înseamnă că nu putem să aprobăm în CL altceva decât cea a venit de la IȘJ. Avizul nu e consultativ, dacă nu ținem cont, Prefectura ar putea să ne conteste HCL-ul”. În atare condiții, toată lumea a căzut de acord că proiectul de hotărâre trebuie retras de pe ordinea de zi, ceea ce primarul Borcean a și făcut.
După ședință, edilul a explicat că rețeaua școlară va trebui regândită mai profund în Caransebeș. Borcean consideră că orice nouă formă de învățământ creează concurență, iar Inspectoratul Școlar Caraș-Severin ar trebui să se gândească mai mult la elevi și să nu protejeze profesorii neperformanți. În acest sens, primarul Caransebeșului, profesor de geografie la bază, a dat ca exemple chiar cele două licee teoretice de tradiție ale Caransebeșului, unde au ajuns să învețe elevi foarte slab pregătiți.
„Am retras proiectul pentru că nu sunt de acord cu acel aviz primit de la IȘJ, e un pic și de șantaj. Trebuie să ne ținem și noi pe poziții că dacă-l aprobam, era bun aprobat, nu-l mai puteam contesta. Nu trebuie să ne plafonăm și să ne gândim că, vai, nu o să aibă nu știu ce profesor ore sau nu știu ce învățător rămâne fără copii, dacă rămâne fără copii înseamnă că activitatea lui nu a fost una extraordinară, nu și-a făcut o firmă. Pe mine nu mă interesează că rămâne cutare sau cutare fără elevi, ci ca acei elevi să beneficieze de cea mai bună educație. Acum la <<Traian Doda>> sunt patru clase de liceu din care una jumătate merită să fie la acel liceu, conform tradiției și rezultatelor, iar învățământul tehnologic suferă în Caransebeș, nu are copii. Două clase jumătate din <<Traian Doda>> și două sau trei din <<Pedagogic>> sunt de nivel tehnologic, la orice nivel. Sigur că se gândesc la profesori și nu la copii, e normal, fiecare liceu își apără interesul ca director, să ții și la colectivul de profesori și la cel de elevi, dar menirea noastră e să gândim în perspectivă. De asta și Primăria propune rețeaua școlară, că dacă o lași la mâna directorilor sau a IȘJ normal că ei se vor apăra între ei, profesorii. Și când am fost director am spus asta, chiar dacă nu e populară declarația. În acest moment, la <<Traian Doda>> și la <<Pedagogic>> ar trebui să fie două clase, restul tehnologic, pentru că avem nevoie de meseriași, și nivelul lor este slab, vă spune cineva care a avut contact direct cu acești elevi care vin din gimnaziu, fie din urban, fie din rural, nepregătiți”, a declarat primarul.
Felix Borcean are și un mesaj pentru părinții elevilor mai slab pregătiți, cărora le cere să înțeleagă că nu e rușinos să știi o meserie, care de multe ori poate fi mai profitabilă decât o diplomă de facultate cu care nu ai ce să faci. „Se creează un dezechilibru și pe piața de muncă, termină <<Traian Doda>>, face și facultatea, și după aia spune am făcut facultate, n-o să lucrez la Alcoa, e rușinos, am diplomă de facultate. Și atunci de ce să nu învețe să cableze din liceu, de ce să nu învețe o meserie care e mai profitabilă decât să fii șomer?”, a încheiat Borcean.
JCS-R.M.