Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom, unul dintre cei mai mari producători de ţevi industriale din România, a spus, pentru Ziarul Financiar, că oprirea activităţii unui complex de uzine ca TMK ARTROM în România ar putea produce şocuri economice imense!

Mai mult, directorul general al TMK Artrom susține că „este nevoie să se facă o distincţie între activitatea companiilor în Uniunea Europeană şi transferul de beneficii către Rusia“. Este prima declarație publică a TMK Artrom, companie care face parte din grupul TMK, controlat de miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

„Noi înţelegem că acest război nedrept în Ucraina are consecinţele sale, că nu trebuie să acceptăm că firmele să mai plătească dividende sau alte forme de beneficia către Rusia (noi nu am făcut-o niciodată, ba mai mult am fost finanţaţi de către acţionari de cele mai multe ori fără costuri), dar de aici până la a instiga la oprirea necondiţionată a activităţilor uzinelor de producţie din România, doar pentru că într-un moment din istorie statul român a decis să le vândă unor entităţi controlate din Rusia, este mult. TMK Artrom este o societate care operează autonom faţă de TMK, se finanţează şi se aprovizionează cu resurse numai de pe piaţă Uniunii Europene şi pieţele sale de vânzare sunt Europa şi America”, a spus Adrian Popescu pentru Ziarul Financiar.

TMK are în România producătorul de ţevi industriale TMK Artrom din Slatina şi producătorul de oţel în uzina din Reşiţa, care furnizează materia primă la Slatina. Directorul general al TMK Artrom spune că firma funcţionează autonom în România, aceasta fiind o politică mai veche a societăţii. „ În acest moment TMK-ARTROM are cca 2350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 răspândiţi în Europa şi SUA în reprezentantele noastre de acolo). Este evident că suntem îngrijoraţi de situaţia lor, mulţi sunt în companie de foarte mulţi ani, cu familiile lor şi câte două generaţii împreună. Eu sunt directorul general al societăţii de 30 de ani , nucleul echipei de management este cu mine de aproape 30 de ani şi (deşi am trecut prin situaţii critice grele în trecut) nu cred că am avut o ameninţare mai mare decât astăzi la adresa societăţii sau a salariaţilor. Faţă de colegii noştrii din TMK Artrom, nu putem să facem decât ceea ce am făcut de 30 de ani: Datoria faţă de ei şi faţă de societatea înregistrată în România. Restul va depinde de ce decizii politice se vor lua. Dacă decizia va fi de oprire, atunci şi rezultatul social negativ este de aşteptat. Oprirea activităţii unui complex de uzine ca TMK ARTROM în România ar putea produce şocuri economice în cei peste 600 de clienţi din Europa şi America mulţi dintre ei neavând astăzi alternative de aprovizionare decât…în Rusia sau China. Numai în România estimăm că producători din diverse domenii care utilizează produsele noastre (unele unicat) vor avea probleme deosebite, fiind afectaţi zeci de mii de angajaţi. Dar eu sper şi cred că decidenţii politici atât în România, cât şi la Bruxelles, pot face distincţia între activitatea în interiorul EU a acestor companii şi restricţiile privind transferul de beneficii către Rusia“, a mai spus, pentru Ziarul Financiar, Adrian Popescu.

JCS-N.C.