Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Pompierii militari au fost chemați la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), unde aparatele au luat-o razna din cauza multiplelor șocuri de curent înregistrate noaptea trecută!

S-a simțit chiar și fum pe secția de Interne, acolo unde sunt și pacienți Covid-19, însă până la urmă situația nu s-a agravat. Iar cei de la Enel, așa cum ne-au obișnuit de multe ori, au ridicat din umeri, șocurile de curent de noaptea trecută nefiind înregistrate prima data la spitalul caransebeșean.

„S-a simțit într-adevăr fum pe secția de Interne, unde sunt folosite prizele pentru că avem mai multe concentratoare de oxigen care sunt băgate în priză, au venit cei de la pompieri, am verificat împreună cu ei la 4 dimineața dar nu am găsit nimic rău. De la ENEL nu a venit nimeni, au venit pompierii și am verificat cu ei, de la Enel ne-au spus că au mai multe solicitări și nu știu dacă ajung și când ajung. Dacă nouă ni se întrerup aparatele unde ținem sângele și vine un pacient cu o hemoragie digestivă puternică, cum am avut zilele trecute, noi nu avem ce să-i facem, poate să moară. Problema e că nu e prima oară când ne confruntăm cu aceste șocuri de curent”, a atras atenția medicul Loredana Liuba, directorul medical al spitalului.

Pagubă a fost la ATI, unde s-a ars o stație care monitoriza pacienții. Șeful secției, medicul Cătălin Hana, le transmite celor de la Enel că ar trebui să se gândească că de aparatele care se pot arde din cauza șocurilor de curent depind viețile oamenilor.

„7-8 monitoare de funcții vitale de la pacienți comunică cu o stație centrală, adică de la asistente vedem toți acești pacienți pe un ecran. Din cauza șocurilor de curent, cel mai probabil, alimentatorul s-a prăjit la stația centrală, e un computer. Acum vedem pacienții pe monitorul de lângă ei, nu mai avem centralizat la asistente. Nu e o problemă foarte mare, vedem, înlocuim alimentatorul, problema e că se pot prăji aparatele de ventilație la pacienți, chiar dacă au acumulator, când vine câte un șoc și dă în ele, iese fum. Spitalul are generator, dar orice șoc, de când se oprește curentul de la rețea până pornește generatorul, toate astea nu se produc liniar. Avem proiectul cu reabilitarea rețelei electrice la ATI, finanțat de Primărie, dar chiar și așa șocurile de curent sunt problema. Cei de la Enel ar trebui să se gândească că de funcționarea acestor aparate depinde viața pacienților”, a spus și șeful ATI-ului, Cătălin Hana.

În noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3, Caransebeșul a trecut timp de o oră printr-o furtună cu descărcări electrice și ploaie torențială, ceea ce a cauzat numeroase întreruperi și șocuri de curent.

JCS-R.M.