CARAŞ-SEVERIN – Pentru anul 2021, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin, aprobat de Consiliul de Administrație al RNP Romsilva, este de 758 hectare!
Direcția Silvică Judeţeană, unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, administrează 324 mii de hectare păduri proprietate publică a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% reprezintă suprafețe de fond forestier aparținând unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.
Pentru lucrările de regenerare a pădurilor programate pentru anul 2021 în fondul forestier proprietate publică a statului sunt necesari circa un milion de puieți forestieri, puieți care la această dată sunt disponibili în pepinierele direcției silvice și, mai mult decât atât, există un excedent de 700 mii de puieți din specia molid, apți de plantat, care se oferă spre vânzare. Valoarea lucrărilor de împăduriri care se vor realiza în anul 2021 este de peste 1,8 milioane lei, finanțată din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
„Pădurile proprietate publică a statului administrate de Romsilva în județul Caraș-Severin dețin certificarea managementului forestier la standarde internaționale. Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție. În fiecare an campania de împăduriri, denumită generic Luna plantării arborilor, se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, însă în acest an lucrările de împăduriri au fost începute mai devreme datorită condițiilor meteorologice favorabile, în special în zonele de joasă altitudine. Astfel, la această dată Ocoalele Silvice Bocșa Română, Bocșa Montană, Oravița, Moldova Nouă, desfășoară ample lucrări de împăduriri și completare a regenerărilor. Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale si artificiale, care se vor executa in 2021, vom face și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.), pe suprafață de 58 de hectare“, ne-a spus ing. Dan Cîmpan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice.
JCS-Nina Curiţa