CARAȘ-SEVERIN – Ca în fiecare, în perioada 15 martie – 15 aprilie se desfășoară campania denumită generic „Luna plantării arborilor“!
Având în vedere condițiile climatice favorabile, campania de împăduriri a fost demarată, neoficial, încă din cursul lunii februarie, astfel că între timp au fost deja finalizate lucrările de împădurire pe 15 ha, iar cele de completări pe 10 ha. Startul oficial al campaniei s-a dat însă, vineri dimineață, în șantierul de împăduriri Doman, de pe raza Ocolului Silvic Reșița. „Aici, cât și pe șantierele de pe Drumul Dognecei și de la Soceni, ne vom concentra pe completări curente, pe înlocuirea puieților uscați. Pentru aceasta vom folosi 32.000 de puieți de gorun, fag, paltin de munte, pin silvestru și cireș, pe o suprafață de 6 ha. De asemenea, avem în plan refacerea unei plantații de 4 ha care a fost distrusă de un incendiu, toamna trecută, unde vom folosi 14.000 de puieți de fag.“, a declarat șeful de ocol, Adam Danilescu. Lucrările vor fi executate de 18 muncitori, aparținând unei firme prestatoare.
La nivelul județului, programul general de regenerare al Direcției Silvice Caraș-Severin vizează 542 ha de teren, din care 482 ha sunt regenerări naturale și 60 sunt regenerări artificiale, respectiv plantații. „Acestea se află pe raza tuturor celor 17 ocoale din județul Caraș-Severin, cele mai mari suprafețe aflându-se la Bocșa Română și Bocșa Montană, câte 6 ha, la celelalte suprafețele fiind mai reduse, de 1 până la 3 ha. Vom folosi peste 430.000 de puieți din speciile stejar, gorun, molid, frasin, paltin, nuc negru stejar roșu și pin negru.“, a precizat responsabilul cu regenerarea al Direcției Silvice, Sorin Bunda.
Bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantații, refaceri ale plantațiilor calamitate, de întreținere ale plantațiilor și a suprafețelor regenerate natural este de circa 7,2 milioane lei, fiind asigurat din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Cu prilejul deplasării pe șantierul Doman, a fost verificat și stadiul în care se află o parcelă deschisă în urmă cu doi ani, pe un teren preluat care de obicei era incendiat. „În fiecare an s-a făcut mobilizarea solului în jurul puieților, iar de două ori pe an s-a tăiat feriga din jur. În primul an am avut câteva pierderi, din cauza secetei, și am venit cu completări anul trecut. Acum vom completa din nou, dar pe un procent de 20% din toată suprafața. În toate aceste plantații se execută lucrări de întreținere pe durata a 7-8 ani“, a precizat acesta. El a reamintit că incendierea terenurilor este o practică dăunătoare atât solului, cât și vegetației și faunei, și în plus, incendiile de miriști se pot extinde și la păduri. „Aș vrea să transmit cetățenilor că, în momentul în care se incendiază o suprafață, dispare viața de acolo. Pentru că există viață, de la microorganisme până la animalele mici, iepuri sau fazani. Sub acest aspect, anul trecut a fost o situație fericită în județ, pentru că a plouat mult, însă anul acesta au fost semnalate deja două incendii de pădure la Bocșa Română și unu la Păltiniș!“, a mai adăugat Bunda.
JCS-Walter Fleck