Directia Judeteana de Cultura, la ceasul bilantului - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul acesta, instituţia a organizat aproximativ 100 de manifestări, însă nu a reuşit să obţină nici un leu de la Ministerul Culturii pentru restaurarea patrimoniului.

În 2014, patru monumente de patrimoniu din Caraş-Severin s-au aflat în lista de proiecte a Ministerului Culturii pentru restaurare. Este vorba despre Episcopia Caransebeşului, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiul de pe Sebeş, mănăstirea Baziaş, care datează din secolul al XIII-lea, şi calea ferată Oraviţa – Anina. În cazul muzeului din Caransebeş şi a mănăstirii de la Baziaş s-a ajuns până la faza de ridicare a proiectelor pe SEAP, însă licitaţiile pentru execuţia lucrărilor nu au mai avut loc deoarece comisiile de specialitate nu s-au mai întrunit. Între timp, avizele au expirat, ceea ce înseamnă că, din 2015, Direcţia Judeţeană pentru Cultură este nevoită să o ia de la capăt cu toate aceste proceduri, a precizat, vineri, directorul instituţiei, Liubiţa Raichici, cu prilejul prezentării bilanţului de activitate pe anul în curs.

„Bani de la Ministerul Culturii pentru restaurarea monumentelor nu am primit (…) Sperăm ca toate cele patru monumente să rămână şi în 2015 pe lista de proiecte a Ministerului Culturii pentru restaurare. Am sesizat ministerul şi vizavi de inundaţiile de la Rudăria şi am primit un răspuns prin care ne-au asigurat că, în funcţie de fonduri, şi morile de la Rudăria vor fi cuprinse pe lista de restaurare în 2015. Încercăm de asemenea, să punem pe lista de aşteptare UNESCO şi calea ferată Anina – Oraviţa“, a declarat Liubiţa Raichici.

În 2014, instituţia a organizat, sau a participat în calitate de partener, la peste 100 de manifestări culturale, dintre care două mai importante, Ziua Naţională a Culturii Române (sărbătorită anual în 15 ianuarie la Oraviţa) şi Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei“. „Pentru 2015, sperăm să menţinem aceste manifestări importante care au devenit tradiţionale. De asemenea, ne dorim să sprijinim acest dialog multicultural şi multietnic mai mult decât am făcut-o până acum şi, sigur, aşteptările noastre cele mai mari sunt legate de restaurarea monumentelor istorice“, a mai precizat Liubiţa Raichici.