Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Ne referim la bustul poetului național amplasat, în luna mai, în parcul din fața Primăriei Caransebeș în prezența a numeroase personalități religioase, politice și culturale cărășene!

După ce a făcut numeroase demersuri pentru a bloca proiectul european al celor de la AquaCaraș din zona centrală a Caransebeșului, cei de la Direcția de Cultură se împiedică acum de bustul lui Mihai Eminescu, amplasat la câteva sute de metri distanță. Mai exact, aceștia vor să afle de la Primăria Caransebeș dacă proiectul are autorizație de construire și avizul Ministerului Culturii. Nu are, fapt recunoscut de primarul Felix Borcean încă de la festivitățile de inaugurare. „E adevărat, acest bust nu are autorizație de construire, e fără avizul Culturii, dar ce-ar fi făcut egiptenii antici sau constructorii din Evul Mediu care construiau, sau mă gândesc, chiar și Primăria Caransebeș, nu știu dacă a avut vreun aviz sau autorizație de construire acum peste o sută de ani. Dacă ne poticnim pentru o statuie a poetului național Mihai Eminescu și avem astfel de piedici, dați-mi voie să cred că în multe situații Mihai Eminescu avea dreptate când făcea anumite afirmații despre neamul românesc pe care l-a iubit de atît de mult. O situație specific românească!“, recunoștea încă de atunci primarul Felix Borcean.

„Bustul este realizat de un artist plastic, acreditat de Ministerul Culturii, Linda-Saskia Menczel, nu este făcut de oricine. Oricine poate face un bust, cu amplasarea e dificil. Noi am colaborat foarte bine cu Primăria Caransebeş, instituţia fiind cea care a trebuit să se ocupe de autorizaţiile pentru amplasare şi tot ce este nevoie. Noi l-am predat primăriei!“, a precizat și arhimandritul Casian Rușeț despre proiectul realizat de către Episcopia Caransebeșului, Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Caransebeș și Asociația Femeilor Ortodoxe Române, cu sprijinul lui Adrian Dumbravă, fostul manager al spitalului din Caransebeș.

Dacă Primăria Caransebeș are partea ei de vină, nu putem să nu observăm cerbicia cu care Direcția de Cultură și-a canalizat eforturile pentru așa-zisa protejare a zonei centrale a Caransebeșului. Acolo unde sunt clădiri de patrimoniu care stau să pice și care aparțin unor persoane private foarte potente financiar, sau clădiri în paragină așa cum este cea a Muzeului Caransebeș. N-am auzit de vreo ieșire publică a celor de la Direcția de Cultură Caraș-Severin în care să-i tragă de urechi pe cei care dețin aceste clădiri, darmite de altceva mai concret. Așa că, dle director executiv Trifu Vuița, n-are rost să amendați Primăria Caransebeș, dați-l, domnule, jos, pe Eminescu, dacă tot vă încurcă bustul și nu mai puteți dormi noaptea din cauza lui!

JCS-R.M.