Din județul fără caiși, pe ruta Avignon... - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – …cele trei surori ajung în sfârșit la Reșița, în stagiunea viitoare a Teatrului de Vest…


…care va începe în luna septembrie. Unul dintre spectacolele pe care managerul Gabriel Ionescu le anunță de pe acum este „Județul fără caiși”, pe care regizorul Radu Gabriel îl va pune în scenă după un text de Mirel Taloș. „Este vorba despre județul Caraș-Severin, unde caisele nu se coc pentru că e județ de munte. Radu Gabriel revine la Reșița cu o comedie din perioada comunistă pe care o regizează și în care joacă rolul principal al prim-secretarului de partid”, dezvăluie Ionescu.

Va urma un spectacol al lui Sorin Militaru după un autor spaniol. După care teatrul reșițean are confirmarea că, în primăvara viitoare, regizorul Sandu Grecu va pune în sfârșit în scenă „Trei surori” de Cehov. Spectacolul trebuia realizat în acestă primăvară, însă și teatrul reșițean a preferat să evite autorii ruși. Nu s-ar zice c-a greșit procedând așa deoarece regizorul are acum o viziune nouă asupra spectacolului, dată chiar de invazia rusă, pe care o va specula în viitorul spectacol. Apoi va urma „Visul unei nopți de vară”, după Shakespeare. Pentru luna noiembrie, este anunțată a doua ediție a Festivalului „New Wave”, care va deveni internațional, lucru dorit de la bun început.

Despre stagiunea încheiată cu „Contracții”, Ionescu afirmă că a fost una foarte bună. „Am avut un proiect AFCN câștigat cu spectacolul «AMKA», cu care am participat la Festivalul «Atelier» din Baia Mare. Au mai fost spectacolele «Secretul fericirii se întoarce la Reșița», posibil printr-un parteneriat cu primăria, «Don Juan», regizat de Mihai Constantin Ranin, cu care recent am participat la Festivalul «Babel» din Târgoviște, «Hoțul din pendulă» regizat de Sandu Grecu, «Lecția» și «Capra cu trei iezi»”, a sintetizat Ionescu.

Ce urmează pentru teatrul reșițean? Participarea la festivalul de la Avignon cu spectacolul „Cu vaporul spre stele”, după care binemeritata vacanță. Așadar, se-așterne liniștea după ce cortina cade peste stagiune. Aplauze din partea Măriei Sale, publicul, care cu siguranță, la toamnă, va umple din nou sala, nerăbdător să-i aplaude pe cei de pe scenă și din spatele ei.

JCS-Ionel Ivașcu