CARAȘ-SEVERIN – E previziunea președintelui Forța Dreptei, Ludovic Orban, pentru partidele plasate la extrema spectrului politic!
În cadrul întâlnirii cu presa, ce a urmat Conferinței de alegeri a filialei județene de sâmbătă, liderul național al Forței Dreptei (FD), Ludovic Orban, a apreciat, la Reșița, că partide de tipul AUR, SOS etc. nu reprezintă o alternativă și că, cu alte cuvinte, de unde au emanat, acolo se vor și întoarce. Până când și dacă anul electoral 2024 îi va da lui dreptate sau celor care susțin teza necesității unei urgente mobilizări anti-extremism, putem reține deocamdată că, în privința comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, FD și AUR au totuși ceva în comun: le consideră neconstituționale.
„Până acum nu s-a mai întâmplat ca o putere să umble la organizarea alegerilor «cum vor mușchii lor», fără să țină cont de nimic. De ce se fac alegerile pentru Parlamentul European în 9 iunie? Pentru că expiră mandatele tuturor europarlamentarilor! La fel, alegerile în România s-au făcut, din 1990, atunci când a expirat mandatul președintelui, parlamentarilor și aleșilor locali.“, a explicat Orban, reamintind că doar Emil Boc a mai încercat să facă alegeri locale simultan cu alegerile parlamentare, iar Curtea Constituțională (CCR) i-a desființat legea de comasare a alegerilor. „Solicit din nou CCR să judece, înainte de începerea campaniei, excepțiile de neconstituționalitate ridicate de noi și de REPER și pe care Înalta Curte de Casație și Justiție le-a considerat întemeiate, trimițându-le spre judecare CCR. Dacă nu vor judeca înainte de data alegerilor, vor trebui să judece obligatoriu, dar o vor face după alegeri. Ori, e evident că vor declara neconstituționalitatea Ordonanței Guvernului. Iar atunci, dacă sunt corecți și dacă respectă Constituția, ar trebui să anuleze și efectele, adică alegerile locale cu tot cu rezultate.“, a adăugat liderul FD. Potrivit acestuia, decizia de comasare a fost luată la vârful Coaliției pentru a masca guvernarea catastrofală a celor două partide.
Referindu-se strict la PNL, al cărui președinte a fost, Ludovic Orban consideră că actuala conducere a partidului nu are nicio legătură cu liberalismul, cu tradiția istorică a PNL sau cu democrația. „Este pur și simplu o juntă militară impusă de sistem. Dacă PNL ar fi să primească voturi în funcție de aprecierea care există în societate pentru alde Ciucă, Bode, Gorghiu sau Batistuță, PNL n-ar fi în stare să ia 10%. Dar așa, o să se ducă în campanie aleșii locali, iar omul are tendința ca primul vot să-l dea primarului. Și de regulă, cei care se hotărăsc să voteze un primar, vor vota și pe celelalte buletine de vot partidul din partea căruia candidează primarul.“, a mai spus Orban.
În opinia acestuia, atât primarii PSD cât și cei ai PNL vor fi puși însă în dificultate, ei nefiind consultați în privința comasării și anticipării alegerilor locale. „Să faci alegeri locale cu 4 luni înainte de expirarea mandatului? Să vă dau un exemplu, de la Reșița. Poate că, dacă erau la termen alegerile la termen în jurul datei de 1 octombrie, se termina proiectul ăsta de tramvai. Într-un fel votează oamenii dacă văd dacă proiectul e finalizat și în alt fel dacă proiectul este încă în curs de realizare. Asta să știți că nu se întâmplă doar în Reșița, ci în foarte multe localități!“, a mai spus el.
În ceea ce privește atingerea de către partid a pragului electoral, Ludovic Orban n-are nicio emoție, de vreme ce Forța Dreptei este „un proiect serios, cu oameni de calitate, care crește constant“. În urma Conferinței de sâmbătă, filiala județeană alcătuită din 42 de organizații locale și 7 în lucru, cu circa 800 de membri, are de acum o echipă de conducere statutar aleasă, formată din: Hadrian Popescu – președinte, Iulian Georgevici – vicepreședinte și Dorinel Hotnogu – secretar general. În ceea ce privește alegerile pentru Consiliul Județean, în care candidații FD se vor regăsi pe lista Alianței Dreapta Unită, obiectivul comun îl reprezintă „cel puțin 15%“, candidatul unic pentru președinție fiind Andrei Plujar, de la USR.
JCS-Walter Fleck