CARAŞ-SEVERIN – Ambele, cu acelaşi obiect principal de activitate: fabricarea de motoare şi turbine (cu excepţia celor pentru avioane, autovehicule şi motociclete)!
Pentru cititorii de titluri şi, cel mult, şapouri, problema UCM Reşiţa se va rezolva anul viitor prin schimbarea numelui în „Uzina de Construcţii de Maşini Hidroenergetice“! Ce se va întâmpla, în realitate, este transferul „dreptului de proprietate asupra Afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul Tranzacţiei“ de la actuala UCM Reşiţa SA – societate în reorganizare judiciară – la viitoarea UCMH SRL, pentru a cărei înfiinţare Hidroelectrica SA va cere în 22 ianuarie acordul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor săi. Potrivit convocatorului AGEA, noua societate, cu un capital social de 119,65 mil. lei, subscris şi vărsat integral de Hidroelectrica în calitate de asociat unic, va avea ca principal domeniu de activitate CAEN 2811 (identic cu al UCM Reşiţa). În consecinţă, nu este vorba despre o schimbare de nume, ci despre un transfer de activitate de la o societate comercială către alta. Făcând o analogie cu domeniul hidro, va fi ceva asemănător sifonării unui fluid, pe principiul vaselor comunicante, dintr-un recipient în altul. Proces dublat de transferul în sens invers, pe canale financiare, a contravalorii „afacerii“, de 67,879 mil. lei.
O altă analogie, pe înţelesul microbiştilor de acestă dată, care poate explica şi aspectul „onomastic“, ar fi cea cu palmaresul transferabil al unei echipe. Oricum, chiar dacă la un moment dat vom avea la Reşiţa două entităţi, cu J şi CIF diferit dar acelaşi domeniu principal de activitate, UCMR şi UCMH, ele nu se vor concura pe piaţă, din motive evidente.
Încurcături şi confuzii vor exista însă, cu siguranţă, la nivelul percepţiei publice, de vreme ce actualul UCMR va avea de gestionat ce i-a rămas după perfectarea tranzacţiei, până la ieşirea din reorganizare sau, din contră, la faliment. De pildă, datorii (erau 439 mil. lei la 30 septembrie, din care s-ar scădea banii încasaţi pe afacere) imposibil de achitat în lipsa unei activităţi lucrative. Sau, imobile greu de vândut având în vedere preţurile la care au fost evaluate. Casa de Cultură a rămas nevândută după 30 de licitaţii organizate între octombrie 2022 şi august 2023, chiar dacă preţul de pornire a tot scăzut de la circa 6 la 3 milioane euro. Coordonatele unei noi serii de licitaţii, cu alte preţuri de pornire, ar trebui mai întâi să fie aprobate de Adunarea Creditorilor. În ceea ce priveşte Vila Veche sau Vila Roşie (clădiri simbolice care nefiind vreodată în circuite turistice sau culturale n-ar putea fi, potrivit unei sugestii de pe Facebook, „redate“ acestora ci, eventual, incluse), trebuie amintit că Primăria Reşiţa, prin Consiliul Local, şi-a manifestat încă din martie 2023 dreptul de preempţiune pentru cumpărarea lor, la preţurile la care au fost evaluate: 77.640,62 euro prima, respectiv 60.862,70 euro a doua. Rămâne doar ca administratorul judiciar al UCM Reşiţa să decidă să le şi vândă. Pentru că viitoarea UCMH nici n-ar avea cum!
JCS-Walter Fleck