Caraş-Severin, Romania

ZORLENȚU MARE – Primăria Zorlențu Mare a depus cinci proiecte prin care vrea condiții mai ceva ca la oraș!

Conform primarului Marius Ișfan, două dintre proiectele depuse pe programul derulat de Ministerul Dezvoltării țintesc străzile comunei, unul are în obiectiv drumurile vicinale, unul urmărește introducerea canalizării în comună, iar al cincilea a fost depus împreună cu comunele Ezeriș și Fârliug și vizează introducerea gazului în cele trei comune.

Despre proiectele referitoare la străzi, am aflat de la primarul Ișfan că primul se ridică la valoarea de aproximativ 4 milioane de lei, urmărind asfaltarea a aproximativ 3 km de străzi. Al doilea vizează restul străzilor din comună, inclusiv porțiunea de pe teritoriul comunei a unui drum către satul Scăiuș, aparținător de Fârliug. Proiectul pentru drumurile vicinale țintește reabilitarea a aproximativ 12 km de drumuri.

În privința introducerii canalizării, primarul Ișfan ne-a declarat că viitoarea rețea va deservi ambele sate ale comunei, fiecare urmând a avea stație de epurare proprie, valoarea investiției depășind 3 milioane de euro. Despre rețeaua de gaz am aflat că va cuprinde în jur de 700 de branșări în ambele sate ale comunei. Proiectul include și branșamentele, beneficiarii urmând a plăti doar porțiunea de la contorul montat la poartă până la aragazul din casă. „Mă bucur că am reușit să cuprindem ambele localități ale comunei în cele două proiecte. Noi ne-am făcut treaba, așteptăm răspunsul de la București”, ne-a declarat primarul Ișfan. Acesta ne-a vorbit și despre un proiect depus pe măsura 4.3 a AFIR, prin care se dorește reabilitarea unui drum agricol în lungime de 6,5 km, proiect care, de asemenea, așteaptă răspuns de la București.

Pe lângă aceste proiecte, recent s-a încheiat înlocuirea corpurilor de iluminat din comună cu lămpi cu leduri. Acest lucru a fost posibil grație unui proiect în valoare de peste 400.000 de lei, finanțat prin AFM. Concret, aproximativ 340 de lămpi vechi au fost înlocuite prin proiectul amintit. La acestea se adaugă în jur de 50 de noi lămpi cu leduri pe care primăria le-a montat pe cheltuială proprie, extinzând astfel iluminatul public în locuri unde acest lucru era necesar.

JCS-Ionel Ivașcu