Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cărăşenii mai au o săptămână la dispoziţie pentru a solicita sprijin financiar de la stat.

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin reaminteşte fermierilor că, la finele lunii octombrie, Guvernul a hotărât instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severă din perioada aprilie septembrie.

De acest ajutor beneficiază următoarele categorii de producători agricoli: persoanele fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol; persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008, precum şi persoanele juridice şi orice forme asociative, cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Pentru a obţine sprijinul financiar, agricultorii trebuieîndeplinească o serie de criterii. În primul rând, oamenii trebuie să deţină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie şi 20 octombrie, semnat de membrii comisiei,în care să se regăseascăinformaţii privind cultura, suprafaţa calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%. Agricultorii trebuie, de asemenea, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cerere unică de plată aferentă anului 2015. Dacă în urma controlului administrativ efectuat de APIA agricultorii sunt declaraţi neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului în curs, nu se vor mai acorda nici compensaţiile financiare.

Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe. Solicitarea ajutorului de stat se face, în scris, la centrul local/judeţean al APIA unde fermierul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015. Cererea va fi însoţită de următoarele documente: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat; copie a atestatului de producător, după caz; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal; copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor; document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice; document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice. Termenul limită de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015.