REȘIȚA – Peșteri din zona Reșiței, explorate într-un proiect al Asociației Speologice Exploratorii (ASE). Este vorba despre proiectul „Să cunoaștem peșterile de lângă casă”, pe care ASE îl va derula în prima jumătate din 2023, cu sprijinul financiar oferit de Fundația Comunitară Banatul Montan!
Activitățile vor avea loc în zone precum Valea Domanului, Dealul Ponor sau Valea Sodol, unde ASE vrea să identifice 40 de cavități naturale și artificiale din UAT Reșița și să instruiască 20 de iubitori ai naturii în identificarea și parcurgerea mediului subteran. „Reșița este unul din puținele municipii reședință de județ care deține suprafețe carstice cu numeroase peșteri și tunele artificiale. Prin intermediul proiectului, membrii comunității vor fi instruiți și implicați în cunoașterea acestor zone, identificarea peșterilor și prospectarea lor”, aflăm de la Bogdan Bădescu, președintele ASE, despre proiectul în cadrul căruia se dorește și organizarea unei expoziții de fotografie atât online, cât și stradal.
Proiectul se adresează comunității din Reșița, fiind invitați să participe iubitorii naturii de toate vârstele. „Vom ține activități de instruire, teoretică și practică, cu persoanele interesate din Reșița. Vor fi aplicații în teren pentru identificarea intrărilor în peșteri și tunele ori determinarea coordonatelor GPS. De asemenea, îi vom iniția în fotografia subterană, în coborârea și urcarea pe coardă și în utilizarea echipamentului de tehnică speologică pe verticală. Împreună vom explora galerii de mină, tunele și peșteri, învățând despre modul de formare a acestora”, a încheiat președintele ASE.
Trebuie precizat că acest proiect se va derula în paralel cu proiectul Rural Karst, în cadrul căruia ASE a organizat deja un prim atelier de inovație la Cărbunari.
JCS-Ionel Ivașcu