Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Deconectate de la rețeaua de energie în plină caniculă deși își plătiseră facturile, sutele de familii din zona ACH din cartierul Pipirig au acum curent, după sprijinul primit de la Primăria Caransebeș și alte societăți!

Asociațiile de proprietari au preluat rețeaua și au trecut la un alt furnizor de curent, Hidroelectrica, fiind reconectate la rețea, după ce câteva zile au avut energie electrică prin cele două generatoare puse la dispoziție de Hidroelectrica și AquaCaraș, cu motorina asigurată de Primăria Caransebeș.

„Era singura și cea mai rapidă soluție, nu puteam sta la infinit cu generatoare, pentru care plăteam de 5-6 ori mai mult cât ar fi fost prețul la energie electrică. A fost și o lipsă de reacție din partea administratorilor care ar fi trebuit de mult timp să ia taurul de coarne, din partea lor să existe inițiativă, nu ca în comunism, să vină primăria. Oamenii n-au avut nicio vină, și-au plătit facturile, dar administratorul judiciar al Hidroconstrucția a plătit, probabil, alte datorii, nu facturile la curent, ceea ce a dus la oprirea curentului. Noi am vrut să-i ajutăm, puteam să stăm deoparte, dar lumea zice <<primarul și cei din primărie nu ne ajută>>. În astfel de situații, primăria poate să ajute.”, a precizat primarul Felix Borcean.

Edilul a reamintit și că Primăria Caransebeș a alocat 2 milioane de lei pentru o nouă rețea de curent în zona ACH, cea actuală fiind depășită din punct de vedere al parametrilor tehnici: „Am alocat banii pentru o rețea nouă, asta de acum nu e în parametrii tehnici, nu știu cum au construit-o atunci. Nimeni n-a vrut să o preia, singurii care o puteau face erau cetățenii prin asociațiile de proprietari, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă. Zona a fost o colonie, în anii ’80 statul le-a oferit un teren în Pipirig. S-au construit niște blocuri, dar și niște clădiri provizorii, module sau barăci li se spunea, asta în zonele în care erau mari șantiere, construiau baraje. I-a prins Revoluția aici cu niște lucrări nefinalizate și din acel moment firma a început să meargă tot mai prost, a ajuns falimentară, iar cetățenii de acolo au avut această problemă a furnizării curentului electric, o ciudățenie, prin Hidroconstrucția.”

Problema pare soluționată măcar până începe sezonul rece. Multe familii din zonă au centrale electrice care, odată puse în funcțiune, ar putea crea din nou probleme, în cazul în care până atunci nu se rezolvă problema rețelei de furnizare a curentului.

JCS-Nina Curița

Adaugă comentariu