Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Răsărit fără fundaţie dintr-un chioşc de pază, încălcând Planul Urbanistic General, care a fost special modificat de aleşii reşiţenilor pentru ca imobilul să fie în regulă, pub-ul Vintage ocoleşte şi astăzi tentativele de demolare, înrădăcinându-se adânc în vatra reclădită a urbei!

Ani buni s-a tot discutat despre transformarea unui mic chioşc de pază într-un pub, într-un loc în care Planul Urbanistic General al urbei nu permitea asta, despre un loc iniţial insalubru, înflorit fără vreo fundaţie. Ba chiar aleşii reşiţenilor au modificat PUG-ul pentru ca imobilul să fie în legalitate. Apoi s-au contestat şi refăcut PUG-uri, s-au regândit zone şi planuri de demolare. Doar că realitatea ne arată, din ce în ce mai clar, că Vintage a prins rădăcini serioase pe malurile Bârzavei.

De fapt, acum nu se mai demolează niciun Vintage! Imobilul e pe masa justiţiei, într-un proces care, când s-o termina, va decide soarta clădirii şi a proiectelor legate de terenul de sub ea, cu tot cu drum, promenadă, piste şi ce-o mai fi. Primarul Ioan Popa ne-a vorbit despre proiectul votat de noii consilieri ai urbei, în cea mai recentă şedinţă ordinară: „Proiectul este legat de achiziţia unor imobile în zona Penny-Kaufland-Lidl. E vorba de imobile care însumează 80.000 de euro, la care trebuie să fac câteva precizări. Firma Altex, care tocmai a terminat un proiect şi va face un magazin în vecinătatea magazinului Kaufland-Penny, şi-a asumat plata a 60.000 de euro din aceşti 80.000, şi totodată şi-a asumat să realizeze pe terenurile astea – o bună parte sunt terenuri publice – continuarea promenadei, joncţiunea drumului public între cele două zone pe care le menţionam mai devreme, şi după care să doneze Primăriei Reşiţa lucrările ca atare, aşa cum a făcut-o de fapt şi cel care a realizat Kaufland şi Lidl“.

Chiar dacă pare, ei bine, nu, nu este vorba despre Vintage! „Vorbim despre trei imobile, unul cunoscut ca un fost magazin cred că de mobilă, dacă nu mă înşel, care oricum e închis de foarte multă vreme, o zonă de garare de maşini, un fel de parcaj acoperit, şi încă o clădire mai mică, o anexă, o magazie, subliniază Nelu Popa. Nu discutăm despre clădirea care a fost iniţial folosită de pub-ul Vintage, care face obiectul unui proces. Şi la finalizarea acestui proces vom vedea ce facem cu acea clădire. (…) Este vorba despre proiectul respins în luna septembrie în care verzii – dacă vă amintiţi – erau foarte supăraţi că Partidul Ecologist intră în confuzie cu verzii şi au vrut să-şi plătească poliţe unii altora, lucru pe care noi nu ne interesează. Deblocăm situaţia acolo şi cu ocazia asta o să asanăm şi puţina zonă – ca să zic aşa – tulbure rămasă în acel areal“.

JCS-A.M.